Cocabladeren adviseren rechter Bolivia

Een Boliviaanse rechter is in opspraak gekomen omdat hij heeft gezegd dat hij cocabladeren ‘consulteert’ voordat hij moeilijke beslissingen neemt. Boliviaanse politici roepen op tot zijn vertrek. De cocaplant is een belangrijke grondstof voor cocaïne. De rechter, Gualberto Cusi, weigert echter op te stappen.

Cusi zegt dat de waarzeggerstechniek zijn vonnissen niet volledig dicteert. „Wanneer het op keuzes aankomt, richten we ons tot het cocablad om ons de weg te wijzen”, zei de rechter. Coca helpt hem om te communiceren met „planten, dieren, bergen en rivieren”.

In het Andesgebergte worden cocabladeren al duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel. Ook is de plant een heilig symbool bij religieuze rituelen.

„Het is beschamend en hij moet ontslag nemen”, zei congreslid Roy Moroni. „We kunnen geen rechters vertrouwen die door cocabladeren te ‘lezen’ de vrijheid van mensen bepalen.”

De president van Bolivia, Evo Morales, is een uitgesproken voorstander van het gebruik van coca. Vroeger kweekte hij zelf cocabladeren. Eerder deze week vloog Morales naar Wenen om bij de Verenigde Naties te pleiten voor het legaliseren van het kauwen van cocabladeren. Duizenden Bolivianen steunden zijn campagne met een nationale dag van cocablad kauwen. (BBC)