Chagrijn is verdwenen

PSV is uitgeschakeld in de Europa League. Maar het vertrouwen lijkt terug bij de ploeg.

Redacteur Voetbal

Eindhoven. Het chagrijn is verdwenen bij PSV, maar de euforie is nog ver weg. De Eindhovense voetbalclub werd gisteravond na een 1-1 gelijkspel in de achtste finales van de Europa League uitgeschakeld door Valencia. Een nieuwe vernedering bleef uit. Sterker nog; PSV mocht nog een helft lang blijven hopen op een stunt tegen de nummer drie uit de Primera División. Zo vond PSV in het Philips Stadion waar het de afgelopen weken onder coach Fred Rutten wanhopig naar op zoek was: vertrouwen.

PSV beleefde onder het nieuwe trainersduo Phillip Cocu en Ernest Faber een redelijk succesvolle herstart. Het beoogde schokeffect bleef uit, daarvoor was tegenstander Valencia een maat te groot. Al speelde de Spaanse ploeg op halve kracht. Het elftal van de onrustige coach Unai Emery was namelijk niet naar Nederland gekomen om het Eindhovense publiek te vermaken. Valencia wilde slechts met een minimale inspanning de 4-2 voorsprong uit de heenwedstrijd verdedigen. Kort na rust maakte Valencia aan alle hoop van PSV een einde toen verdediger Adil Rami een schot van Sofiane Feghouli met zijn hoofd verlengde. De doelpuntenmaker kreeg in de slotfase rood voor een elleboog tegen Ola Toivonen. PSV kwam niet verder dan de gelijkmaker van Toivonen in de 64ste minuut.

PSV, dat zowel voor als na rust een aantal opgelegde kansen miste, kreeg een lesje in effectief voetbal van Valencia. Nogmaals werd duidelijk hoe groot het verschil is tussen de top van de eredivisie en de subtop van een grote competitie als de Spaanse competitie. PSV werd in de Europa League uit zijn lijden verlost en kan zich nu richten op de titel en beker.

Cocu had graag met een klinkende internationale zege willen debuteren als hoofdcoach, maar dat was hem niet gegeven. Toch kon PSV het gelijkspel als een overwinning op zichzelf koesteren. Wekenlang had de ploeg geforceerd geprobeerd om Rutten in het zadel te houden. Maar PSV zakte steeds verder weg. Cocu zette het elftal gisteren voorzichtig op een ander spoor. Het is aan de spelers van PSV om zondag tegen Heerenveen te laten zien dat ze die lijn door kunnen trekken.