Brieven opinie

Seksdrive na een kater

In de next.question van afgelopen woensdag schrijft een lezer: „Ik heb meer zin in seks als ik brak ben. Hoe kan dat?”.

Ik herken dat gevoel zeer sterk (als man) en mijn vrienden ook. Niet alleen is de zin groter, de ochtenderectie na een avond doorzakken is prominenter en hardnekkiger.

Mijn verklaring is dat als je je erg beroerd voelt (zoals wanneer je een kater hebt) je instinctief een toegenomen voortplantingsdrift ervaart. Mocht je heengaan als gevolg van datgene onderliggend aan je brakheid, dan heb je je genen in ieder geval gered.

Overigens helpt klaarkomen inderdaad tegen de hoofdpijn.

#jekrijgtwatjegeeft

Sinds wanneer is Rob Wijnberg zelf ontwikkelingseconoom? In zijn column van afgelopen dinsdag krijgen Louis van Gaal en Doutzen Kroes een uitbrander, omdat zij de campagne #jekrijgtwatjegeeft ondersteunen en ‘vergeet’ Wijnberg ondertekenaars als Bert Koenders en Herman Wijffels. Armoede wordt inderdaad in stand gehouden door structurele ongelijkheid. Oneerlijke handel, de landbouwsubsidies die Wijnberg terecht noemt, uitbuiting, belastingontwijking en geopolitieke instabiliteit. Maar wat ontwikkelingssamenwerking wel heeft bereikt is van grote waarde. Vrouwen in Mozambique bijvoorbeeld, die hun kinderen naar school kunnen sturen en aan het werk gaan met een microkrediet. Vaccinatiecampagnes waardoor kindersterfte wereldwijd met 30 procent daalde. Pokken is uitgeroeid en polio is op z'n retour. Vorige week nog is millenniumdoel 7 (toegang tot schoon water) gehaald! Daarnaast zijn het juist ontwikkelingsorganisaties die eerlijke handel en duurzame ontwikkeling op de agenda hebben gezet.

    • Alexander Kohnstamm
    • Thomas Lam