Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Banken Iran afgesloten van internationale betalingsverkeer

Dertig Iraanse banken zijn afgesloten van het SWIFT-systeem, het belangrijkste systeem voor internationale betalingen. Het gaat om banken die op een zwarte lijst staan van de EU en de VS vanwege het Iraanse kernprogramma.

Het wordt door de blokkade voor de banken lastig om internationale handel te drijven en het zal de Iraanse olie-industrie schaden, meldt persbureau AP. Een “buitengewone en ongekende” maatregel stelt Lazaro Campos, directeur van SWIFT, die de blokkade op verzoek van de Europese Unie heeft ingesteld. Campos:

“De blokkade is een direct gevolg van de internationale en multilaterale aanpak om de financiële sancties tegen Iran aan te scherpen.”

De blokkade van het internationale betalingsverkeer is een van de vele sancties die Europa en de Verenigde Staten aan Iran hebben opgelegd, om zo de Iraanse regering ertoe te bewegen te stoppen met het verrijken van uranium. De Verenigde Staten en zijn bondgenoten vrezen dat het land hier uiteindelijk kernwapens mee kan maken. Iran stelt dat het alleen uranium verrijkt voor vreedzame doeleinden, zoals het opwekken van elektriciteit en het produceren van medische isotopen om kankerpatiënten te behandelen.