'Baan via kruiwagen'

Werkstudent bij Deloitte.

Nederland, Amsterdam, 16-03-2012. De Nationale Carrierebeurs in de RAI in Amsterdam. Op foto: Jard de Langen. Foto: Olivier Middendorp

,,Eigenlijk heb ik al een baan’’, zegt Jard de Langen bij binnenkomst in de RAI. ,,Ik ben hier voor mijn vriendin, die heeft zich voor de Best Graduate Tax opgegeven en heeft wat gesprekken hier. Zelf kan ik na mijn studie fiscaal recht in Tilburg bij Deloitte aan de slag. Eigenlijk was het helemaal niet zo moeilijk om aan die baan te komen, ik heb de bekende kruiwagenmethode gebruikt: een vriend van me werkte er al en hij heeft een gesprek geregeld. Ik ga beginnen met een jaarcontract.’’

Dat de markt lastig is, ziet Jard wel. ,,De top vier van kantoren in mijn branche nemen steeds minder mensen aan. En om mij heen zie ik dat bijvoorbeeld economiestudenten het lastig hebben om aan een baan te komen.’’ Zelf heeft Jard „geluk gehad”, denkt hij. Maar hij heeft bedrijven ook wel wat te bieden, al zegt hij het zelf. ,,Ik ben serieus en rustig en bouw snel een goede band met iemand op. Bovendien ben ik bereid om hard te werken. Ik ben positief over mijn eigen toekomst. Maar ik ben me er wel van bewust dat ik nog veel moet leren. Ik wil mezelf verbeteren.’’