‘Annan opent gesprek over nieuwe waarnemersmissie in Syrië’

Vluchtelingen bij de grens met Turkije in de hoop Syrië te kunnen verlaten. Foto AFP

Kofi Annan, die namens de VN en Arabische Liga in onderhandeling is met Syrië, stuurt begin volgende week mensen naar Damascus om in overleg te gaan over een mogelijke nieuwe waarnemersmissie in het land.

Dat meldt Ahmad Fawzi, een woordvoerder van Annan vanmiddag aan persbureau Reuters. Volgens Fawzi zal er volgende week onder andere onderwerpen worden gesproken over het eventueel sturen van nieuwe waarnemers naar Syrië. Annan dringt er hierbij op aan om de “impasse te doorbreken en eenheid te bereiken in een vredesmissie in Syrië”:

“Hoe sterker de boodschap is van alle partijen in het voornemen om het geweld in Syrië aan te pakken, hoe groter de kans is om de dynamiek in het conflict ten goede te veranderen.”

Annan sprak afgelopen weekend namens de VN en Arabische Liga met president Assad in een poging een politieke oplossing voor het conflict in Syrië te vinden. De bemiddelaar reisde naar Damascus af om te inventariseren of er een diplomatieke oplossing mogelijk is die het geweld in Syrië kan beëindigen. Ook wil hij voor elkaar krijgen dat humanitaire hulp de zwaarst getroffen gebieden kan bereiken.

‘Overleg over slagingskans nieuwe missie’

Volgens Carolien Roelants, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad moeten de partijen uitvoerig overleggen of een nieuwe waarnemersmissie wel zou kunnen slagen, voordat hier een begin aan kan worden gemaakt. Roelants:

“De vorige waarnemersmissie was een Arabische, die ‘verpolitiekt’ raakte, en in grote ruzie uiteen is gegaan. Een nieuwe missie moet een stuk steviger zijn. De VN en de Arabische Liga moeten er dan gezamenlijk in slagen dat het leger zich terugtrekt. Voordat er nieuwe waarnemers Syrië kunnen betreden moet het regime hier volledig mee instemmen.”

Binnen de Arabische Liga is vorige maand nog gesproken over een mogelijke hervatting van de waarnemersmissie in Syrië met steun van de Verenigde Naties door VN-chef Ban Ki-moon en Nabil Elaraby, hoofd van de Liga. Volgens Roelants zal onder andere de vraag ter tafel komen of een nieuwe waarnemersmissie wederom door de Arabische Liga gestuurd zou moeten worden:

“Waarschijnlijk is het risico te groot dat een nieuwe Arabische missie zal mislukken, waardoor het verstandiger is om de missie vanuit de VN te initiëren, om de slaagkans te vergroten”