Aanbesteding ov in Den Haag en R'dam 'oneerlijk'

Connexxion denkt dat RET ver onder de kostprijs heeft geboden.

Rotterdam. Commerciële vervoerders beklagen zich over de procedures rond aanbesteding van het openbaar vervoer in Den Haag en Rotterdam. Veolia en Connexxion zijn nog voor het sluiten van de inschrijvingstermijn naar de rechter gestapt.

Woensdag maakte de stadsregio Rotterdam bekend dat de concessie voor het busvervoer is gewonnen door RET. Het gemeentelijk vervoerbedrijf heeft zijn concurrenten verslagen met een bod dat circa 25 procent lager lag dan dat van de nummer 2, Connexxion. In totaal gaat de subsidie van het busvervoer omlaag van 45 miljoen naar 28 miljoen euro per jaar.

Het bod van RET was zo laag dat de stadsregio het eerst niet vertrouwde, zo geeft een woordvoerder toe. „Wij hebben even gecheckt of we geen kat in de zak zouden kopen.” Ook verliezer Connexxion vraagt zich af of RET niet ver onder de kostprijs heeft geboden. „Dit is wel een héél groot verschil”, laat een woordvoerder van het vervoersbedrijf weten. Connexxion spande eerder een kort geding aan tegen de stadsregio, omdat de RET in de aanbestedingsprocedure zou worden bevoordeeld. De rechter veegde die argumenten van tafel.

Voor de gemeentelijke vervoersbedrijven staat het voortbestaan op het spel. „Het behoud van de bussen is vooral strategisch heel belangrijk”, zegt RET-directeur Pedro Peters. RET zou nog „een heel klein beetje winst” maken op het busvervoer. NRC