Woede over zelfmoord Marokkaans meisje

De zelfmoord van een 16-jarig Marokkaans meisje dat was gedwongen te trouwen met haar verkrachter heeft woede gewekt onder internetactivisten in Marokko die wijziging van de wet eisen. Amina Filali slikte zaterdag rattengif.

Artikel 475 van de Marokkaanse strafwet maakt het de „ontvoerder” van een minderjarige mogelijk met zijn slachtoffer te trouwen om aan vervolging te ontsnappen. Dit artikel wordt gebruikt om een traditionele praktijk te rechtvaardigen om een verkrachter een huwelijk te laten sluiten met zijn slachtoffer en zo de eer van haar familie te bewaren. In veel delen in het Midden-Oosten bestaat deze praktijk nog. Het boek Deuteronium van het Oude Testament (22:28-29) verwijst er ook naar.

„Amina, 16, werd drie keer verkracht: door haar verkrachter, door de traditie en door artikel 475 van de Marokkaanse wet”, twitterde activist Abadila Maaelaynine.

Abdelaziz Nouaydi van de Adala Vereniging voor rechtshervorming zei dat een rechter zo’n huwelijk alleen kan accepteren als het slachtoffer en beide families ermee instemmen. „Het komt heel zelden voor”, zei hij. Maar hij erkende dat de familie van het slachtoffer soms instemt uit angst dat het meisje geen echtgenoot zal kunnen vinden.

De vader van het meisje, Lahcen Filali, zei tegen een Marokkaanse internetkrant dat gerechtelijke functionarissen als eersten de huwelijksoptie hadden gesuggereerd. Filali zei dat zijn dochter bij haar moeder had geklaagd dat haar man haar sloeg, maar dat zijn vrouw geduld had geadviseerd. (AP)