Weer

De lente is even volledig doorgebroken in Europa. Gisteren werd het in het Spaanse Córdoba bijna 30 graden en de warmte baant zich een weg naar het noorden. In Nederland kan het het morgen regionaal 20 graden worden, maar de verschillen binnen ons land zullen groot zijn.

Het fraaie weer van dit moment wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied dat vanavond van Midden-Europa naar de Balkan trekt. Daarmee neemt de invloed van het systeem langzaam af. In het weekeind gaan daardoor oceaanstoringen ons weer bereiken. Morgen neemt de bewolking in diverse regio’s al toe.

Vanavond en vannacht is het nog overal helder. Het koelt af naar 4 tot 7 graden. Ondertussen nadert lage bewolking van boven de oceaan.

Morgenochtend breidt die zich via het westen van Nederland naar het noorden uit. De tegenstellingen in weerbeeld worden daarmee groot, want in het oosten en zuidoosten schijnt de zon nog uitbundig. De temperaturen lopen daar op naar 16 tot 20 graden, terwijl delen van Friesland en Noord-Holland niet hoger komen dan 8 of 9 graden.

Het weekeinde verloopt vervolgens in heel het land overwegend bewolkt. Af en toe regent het ook, vooral vanaf zaterdagavond.