Wat Greg Smith kan na ontslag bij Goldman Sachs, kan Darth Vader ook

Darth Vader (hier bij een ACTA-demonstratie) schreef in een brief dat hij zich niet meer thuis voelt in 'the Empire'. Hij werd geïnspireerd door Greg Smith, die ontslag nam bij zakenbank Goldman Sachs. Foto AP / Matej Leskovsek

Het artikel dat bankier Greg Smith gisteren in The New York Times publiceerde, waarmee hij publiekelijk ontslag nam bij zakenbank Goldman Sachs, heeft veel (satirische) reacties losgemaakt. Zo schreef Darth Vader een vergelijkbaar stuk op de Britse satirische website The Daily Mash, waarin hij aangeeft zich niet langer thuis te voelen in ‘the Empire’.

Smith schreef in zijn publiekelijke ontslagbrief op de opiniepagina’s van The New York Times onder meer dat de bedrijfscultuur bij zakenbank Goldman Sachs “giftig en destructief” is. De brief sloeg in als een bom in het zakencentrum rond Wall Street.

De brief schaadt de reputatie van Goldman Sachs enorm, een van de banken die sinds de financiële crisis van 2007 toch al onder druk staat in de publieke opinie. Smith schreef:

“Ik word ziek van de harteloze manier waarop mensen praten over het belazeren van klanten. De laatste twaalf maanden zag ik hoe vijf verschillende bestuurders hun klanten ‘muppets’ noemden, soms in interne e-mails. De meest gestelde vraag van jonge analisten over derivaten is tegenwoordig hoeveel geld we aan de klant hebben verdiend.”

Reuters verslag van het opinie-artikel in The New York Times:

Ook fictieve brief van basketbalcoach gepubliceerd

Overal op internet duiken sinds de publicatie van het artikel satirische kopieën op. De ene na de andere fantasiewerknemer neemt in de woorden van Smith afscheid van zijn baan of leefomgeving. Zo opent Darth Vader uit Star Wars zijn brief met:

“After almost 12 years, first as a summer intern, then in the Death Star and now in London, I believe I have worked here long enough to understand the trajectory of its culture, its people and its massive, genocidal space machines. And I can honestly say that the environment now is as toxic and destructive as I have ever seen it.”

Smith inspireerde Reuters tot een compilatie-video van beroemde ontslagtoespraken:

Columnist Jason Gay, van de krant The Wall Street Journal, schreef een fictieve afscheidsbrief van New York Knicks basketbalcoach Mike D’Antoni, die gisteren aankondigde op te stappen. In de brief haalt Gay (als de fictieve D'Antoni) stevig uit naar Smith. Hij schrijft onder meer:

"Yes, look, I am sorry that I am upstaging the Goldman Sachs guy. I know he probably woke up feeling he was going to dominate the most-emailed list, only to get upstaged by me. What can I say? This is New York, pal."

En ook Gay citeert, net als Darth Vader, uit het artikel van Smith, waarbij hij 'Goldman Sachs' vervangt 'Knicks':

"But the Knicks have become too much about shortcuts and not enough about achievement. This doesn't feel right to me. We're not a globally influential investment bank."

Website Slate publiceerde ook delen van nepbrieven van gedesillusioneerde werknemers van Wal-Mart, McDonalds en Google.