VS: geen nieuwe voorwaarden voor gesprekken met Talibaan

De Afghaanse president Karzai, een voorstander van de vredesbesprekingen met de Talibaan, ontmoette vanochtend de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta. Foto Reuters / Scott Olson

De Amerikanen ontkennen hun beloften niet te zijn nagekomen in de aanloop naar onderhandelingen met de Talibaan. De beweging schortte de besprekingen eerder vandaag op omdat de Amerikanen nieuwe voorwaarden zouden hebben gesteld.

Verkennende gesprekken tussen de Verenigde Staten en de Talibaan hadden vandaag moeten beginnen in Qatar, waar de Afghaanse beweging een diplomatiek kantoor heeft geopend. De Talibaan lieten vanmiddag echter weten niet aan de gesprekken te willen beginnen omdat ze nutteloos zouden zijn vanwege de “grillige en wankele standpunten” van de Amerikanen. Die zouden bovendien nieuwe onacceptabele voorwaarden hebben gesteld.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei vanavond echter dat de Amerikaanse opstelling tegenover de Talibaan niet veranderd is, meldt persbureau AP. Hoewel hij geen details wilde geven over de inhoud van de onderhandelingen, sprak hij tegen dat de VS aanvullende eisen voor het begin van de gesprekken hebben en zei hij dat Amerika een proces van politieke verzoening in Afghanistan zal blijven steunen.

Afgelopen weekend leek nog deal over Talibaanstrijders op Guantánamo

Afgelopen zaterdag leek een begin van het diplomatieke overleg tussen de Amerikanen en de Talibaan nog kansrijk omdat de VS en de Afghaanse regering toen een deal zouden hebben gesloten over de overdracht van vijf op Guantánamo Bay gevangen gehouden Talibaanstrijders aan Qatar. De Talibaan zelf zeiden vanmiddag echter dat de Amerikanen over meer zaken dan de overplaatsing van gevangenen wilden onderhandelen en dat zou niet de afspraak zijn geweest.

NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten denkt dat de aanleiding voor het vandaag opschorten van de onderhandelingen de Amerikaanse schutter kan zijn die afgelopen zondag, een dag na de vermeende deal, zestien burgers in Kandahar doodschoot:

“Ze noemen de schutter niet in hun verklaring, maar dat incident zal vast meespelen. De Talibaan heeft ook gedreigd Amerikanen te onthoofden als vergeldingsactie. In het algemeen is de situatie nu verslechterd. Je kunt je afvragen hoeveel de Talibaan in het vredesoverleg gezien hebben. De harde kern vond het onnodig, omdat de Amerikanen binnenkort toch vertrekken.”