Vijf Nederlandse universiteiten in wereldwijde top 100

Vijf Nederlandse universiteiten staan in de top 100 van de wereld. Op de World Reputation Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education die vandaag is gepubliceerd scoort de TU Delft van de Nederlandse universiteiten het hoogst en staat op plek 51.

Met veelvuldige deelname aan de Solar Race, en bijvoorbeeld de Superbus van Wubbo Ockels, doet de TU Delft veel aan internationale uitstraling. Foto Flickr / Nuon Solar Team

Vijf Nederlandse universiteiten staan op basis van reputatie in de top 100 van de wereld. Op de World Reputation Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education die vandaag is gepubliceerd scoort de TU Delft van de Nederlandse universiteiten het hoogst.

De ranglijst is samengesteld naar aanleiding van wereldwijd onderzoek naar de mening van ervaren academici over de kwaliteit van onderwijs en research van de universiteiten. De universiteiten van Amsterdam en Utrecht kregen een plek in de groep 71-80 op de ranglijst. Leiden viel in het cluster 81-90.

‘We staan in de absolute top’

De universiteit van Wageningen op plek 100 is hekkensluiter en kwam nog niet eerder voor in de reputatielijst voor. Maar op de World University Rankings, een andere belangrijke ranglijst van overall kwaliteit die in oktober werd gepresenteerd, bekleedt de universiteit al de 75ste plaats. “Het is mooi om te zien dat we hoog aangeschreven staan”, laat een woordvoerder weten aan de Volkskrant. “We zijn geen brede universiteit, dus het is goed dat we toch in deze top 100 staan. Als je kijkt naar vergelijkbare universiteiten wereldwijd, staan we aan de absolute top.” Universiteit Utrecht staat op die ranglijst overigens als hoogste, op de 68e plaats.

Volgens het ochtendblad beschouwt staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra de ranglijst als bevestiging van de kwaliteit van Nederlandse universiteiten. Een woordvoerder van de TU Delft laat weten de 51e plaats op te vatten “als een compliment vanuit de academische wereld aan onze wetenschappers en studenten”.

Nederland qua kwantiteit in top drie

Op de eerste plaats staat de Amerikaanse Harvard University. De Verenigde Staten en Engeland voeren de lijst aan met respectievelijk 44 en 10 noteringen op de lijst. Nederland komt met de vijf noteringen in de ranglijst samen met Japan op de derde plek uit als het gaat om het aantal universiteiten in de lijst.

De prestatie van Nederland is er volgens hoofdredacteur van Times Higher Education Phil Baty een om trots op te zijn. Hij wijst er wel op dat geen van de Nederlandse onderwijsinstellingen in de top 50 staat en dat ze zich nog niet kunnen meten met grote universiteiten in de Verenigde Staten en Engeland.