Uitgelicht

Film

Rush Hour (Brett Ratner, 1998, VS). De eerste big budget Hollywoodfilm van Aziatische vechtsport-superster Jackie Chan is een amusante actiekomedie annex buddyfilm. Met Chan als een zwijgzame maar sympathieke oosterling en Chris Tucker als een hysterisch ratelende Amerikaan. Zij kunnen elkaar aanvankelijk niet uitstaan maar moeten gezamenlijk het ontvoerde elfjarige dochtertje (‘Soo Yung’) van de Chinese consul opsporen. Veronica, 20.30-22.30u.

Twisted (Philip Kaufman, 2005, VS/D). Dubieuze thriller van de regisseur van onder meer The Right Stuff en The Unbearable Lightness of Being. Alle mannen die met politieagente Ashley Judd hebben gevreeën, worden vermoord. Misschien door Andy Garcia, haar nieuwe, jaloerse partner? Door haar zelf, in een mengeling van alcoholische roes en drift? Haar vader was een moordenaar, dus het zou kunnen. Hoe dan ook, in Hollywood zal een vrouw die van seks houdt altijd gestraft worden, zelfs als het script, zoals hier, door een vrouw (Sarah Thorp) geschreven wordt. Ook met Samuel L. Jackson.Net5, 20.30-22.25u.

Le petit lieutenant (Xavier Beauvois, 2005, F). De net afgestudeerde politieofficier Antoine (Jalil Lespert) gaat in Parijs werken omdat hij meer wil zien dan één lijk per jaar in het dorp waar hij vandaan komt. Hij komt bij Zware Delicten, onder leiding van de door het leven getekende Caroline (glansrol van Nathalie Baye, waarvoor ze een César ontving). Ze staat al twee jaar droog, maar volgt nog sessies bij de Anonieme Alcoholisten. De eenzame Caroline ziet in jonge hond Antoine de zoon die ze zelf is kwijtgeraakt en krijgt moedergevoelens voor hem. Regisseur Beauvois speelt mee als rechercheur Nicolas Morbé. TV5, 21.00-22.55u.

Informatief

Megafactories: Williams F1. Documentaire over ontwerp en bouw van de auto voor het Formule 1-seizoen dat dit weekeinde van start gaat in Australië. De dit jaar na lange afwezigheid weer met een Renault-motor uitgeruste FW34 is ontworpen door Mike Coughlan.NGC, 21.00-22.00u.

Natural world: Madagascar, lemurs and spies. Een gepassioneerde wetenschapper gaat met hulp van een undercover detective op zoek naar een verband tussen het uitsterven van lemuren op Madagascar, de illegale houtkap daar en de vraag naar dure gitaren in de VS.BBC 2, 21.00-22.00u.

Edwin zoekt Fortuyn. Serie waarin Edwin, neef van Pim Fortuyn, en Art Rooijakkers op zoek gaan naar verhalen over Edwins oom. Vanavond reizen ze naar Italië en we horen fragmenten uit een telefoongesprek tussen Edwin en moordenaar Volkert van der G.Ned.3, 21.35-22.30u.

Monsters inside me. Serie over parasieten. Vanavond de timmerman die longworm opliep door het eten van rauwe krab, de wielrenster met uitslag in haar kruis die veroorzaakt werd door Schistosoma-wormpjes en het verhaal van de oorlogsveteraan die een worm van 30 centimeter uit zijn lichaam tevoorschijn trok. Discovery Channel, 22.00-23.00u.

Mein halbes Leben. Komisch zelfportret van filmmaker Marko Doringer, die dertig jaar wordt en zijn midlifecrisis documenteert. Doringer maakt een rondje langs oude vrienden en vriendinnen, zijn ouders en hun vrienden. Gaat het leven hun beter af? Met veel humor schetst hij een beeld van een generatie die laveert tussen egoïsme en twijfel. Arte, 00.15-01.50u.

Amusement

Echte meisjes op zoek naar zichzelf. Zogenaamd realityprogramma. Vervolg op Echte meisjes in de jungle. Dit seizoen is de bestemming niet Suriname maar ‘het spirituele Nepal’. Tien meisjes, waaronder Oh Oh Cherso-sterren Roos en Bibi, Tessa en Renée van Benelux Next Topmodel, Daniella en Priscilla van Beauty & the Nerd en niemand minder dan Britt Dekker gaan, met Ad Visser als reisleider, kennis maken met ‘de wereld van mystiek, spiritualiteit en innerlijke rust’. RTL5, 20.30-21.30u.

The Glades. Nieuwe politieserie. Jim Longworth (Matt Passmore) is een eigengereide politierechercheur die het Chicago Police Department moet verlaten. Voor zijn rust verhuist hij naar een politiekorps in een rustig stadje in Florida. Maar dat valt tegen. In de eerste aflevering wordt hij tijdens een partijtje golf gestoord door de melding dat er een onthoofde vrouw in een beekje is aangetroffen. RTL5, 21.30-22.25u.

MasterChef. Finale van culinaire wedstrijd. Uit de laatste drie mededingers wijzen John Torode and Gregg Wallace vanavond de winnaar aan. BBC 1, 22.00-23.00u.

Sport

Voetbal: Europa League. Verslag van PSV - Valencia. Wordt om 21.00u gevolgd door Schalke 04 - FC Twente. Om 23.15u samenvatting Udinese - AZ en andere wedstrijden. RTL7, 19.00-00.00u.