Turnbond: Van Gerner mag niet naar Spelen

Turnster Céline van Gerner krijgt geen nieuwe kans zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dat heeft turnbond KNGU vandaag bepaald.

Eerder deze week vroeg Van Gerner in een brief aan de KNGU om de selectieprocedure voor de Spelen te heroverwegen. De turnbond besloot in februari Wyomi Masela naar Londen af te vaardigen. Van Gerner vindt dat zij door een voetbreuk geen eerlijke kans heeft gehad zich te kwalificeren.

Haar verzoek kwam in de week dat collega-turner Jeffrey Wammes door de rechter in het gelijk werd gesteld in een kort geding tegen de KNGU. Hij vond dat concurrent Epke Zonderland op onterechte gronden was aangewezen voor de Spelen. Die selectieprocedure moet nu over, zo bepaalde de rechter.

Volgens Hans Gootjes, topsportmanager bij de KNGU, is er een wezenlijk verschil tussen beide zaken. „Epke Zonderland moet nog vormbehoud tonen en heeft dus nog niet aan alle kwalificatie-eisen voldaan”, stelt Gootjes. „Masela heeft wel vormbehoud getoond en dat legitimeert de keuze voor haar.”

Van Gerner beraadt zich nog op verdere stappen, zegt haar manager Ralph van Baasbank. De beslissing van de turnbond KNGU kwam voor hem als een verrassing.

„We hadden verwacht dat Celine een tweede kans zou krijgen”, zegt Van Gerners manager. Van Baasbank: „Ze heeft zich niet kunnen kwalificeren door de blessure die ze vorig jaar opliep. Het enige wat we de turnbond vragen is haar die kans wel te geven.”