Tienduizenden kunnen mogelijk geld vakantiedagen claimen van Staat

30.000 Nederlanders die na twee jaar ziekte zijn ontslagen kunnen mogelijk geld claimen voor extra vakantiedagen bij de Nederlandse Staat. Foto AFP / Alberto Pizzoli

In tijden van miljardenbezuinigingen moet de Nederlandse Staat wellicht ook nog eens een onverwachte tegenvaller van 80 miljoen euro incasseren. Mensen die na een periode van ziekteverzuim zijn ontslagen kunnen namelijk mogelijk extra uitbetaling van hun vakantiedagen claimen bij de Staat.

Volgens de kantonrechter in Den Haag is een Europese richtlijn met betrekking tot de uitbetaling van vakantiedagen bij ontslag na ziekte niet goed verwerkt in de Nederlandse wet. Dat bericht de Volkskrant.

Een werknemer van een transportbedrijf sleepte vorige maand de Staat voor de Haagse rechtbank. Hij was in 2009 na twee jaar ziekte ontslagen. Volgens Europese regels had de man recht op uitbetaling van veertig vakantiedagen. Maar hij kreeg van zijn werkgever slechts een vergoeding voor twaalf en een halve dag.

Het vreemde is dat het betreffende bedrijf zich bij het vaststellen van deze te lage vergoeding hield aan het Nederlandse wetboek. De kantonrechter veroordeelt nu daarom de Staat tot uitbetaling van de extra vakantiedagen. Het gaat in dit ene geval om een bedrag van 2.651 euro, dat is vermeerderd met rente en proceskosten.

Sinds 2006 zo’n 30.000 mensen na twee jaar ziekte ontslagen

Het ministerie van Sociale Zaken heeft de wet met ingang van dit jaar aangepast. Maar met terugwerkende kracht heeft de uitspraak van de Haagse kantonrechter mogelijk nog wel gevolgen voor duizenden werknemers die tussen 2006 en 2012 zijn ontslagen.

Uit een overzicht van uitkeringsinstelling UWV blijkt dat sinds januari 2007 maandelijks gemiddeld 500 mensen na twee jaar ziekte zijn ontslagen. In totaal zou het daarom gaan om zo’n 30.000 werknemers.

Volgens de Haagse kantonrechter stelt de Europese richtlijn uit 2003 dat iedereen recht heeft op vier weken doorbetaalde vakantie per jaar. Dat recht blijft ook bestaan als de werknemer wordt ontslagen. Tot voor kort stond in de Nederlandse wet dat zieke werknemers maar een half jaar recht houden op doorbetaling van vakantiedagen.

Update 12.14 uur: Het ministerie van Sociale Zaken gaat in beroep tegen een rechterlijke uitspraak over de uitbetaling van vakantiedagen, meldt nos.nl. Sociale Zaken bestrijdt de redenering van de rechter. Het zegt in een reactie dat het de Nederlandse regels heeft aangepast na een uitspraak van het Europese Hof van justitie in 2009. Volgens Sociale Zaken kunnen werknemers geen vakantiedagen claimen voor de periode vóór de aanpassing.

Het ministerie van Sociale Zaken beraadt zich op de uitspraak en bekijkt of het in hoger beroep wil gaan.