theater

Amsterdam 14 Oktober 2010 Theo Maassen. ©Mark van der Zouw www.markvanderzouw.com info@markvanderzouw.com ©Mark van der Zouw/Hollandse >

Met alle respect

Het nieuwste programma Met alle respect van de 45-jarige cabaretier Theo Maassen is een briljante jammerklacht tegen de levensfase waarin „een mens min of meer af is”. Het is wonderbaarlijk dat hij die tirade zo onbedaarlijk lachwekkend maakt. Maassen is als altijd onvervalst geëngageerd. Sardonisch haalt hij uit naar de PVV en grotesk is zijn opsomming van wat en wie hij allemaal weg zou sturen als hij de absolute macht zou hebben. Op zijn 45ste verzorgt Maassen een optreden met het vurige elan van iemand die nog lang niet af is.

Tournee t/m 15/6. Inl: theomaassen.nl

De Prooi

In de regie van Johan Doesburg brengt Het Nationale Toneel een strak vormgegeven, wervelend gemonteerd verhaal over de ondergang van ABN Amro. Bewerker Sophie Kassies en acteurs als Hajo Bruins, Pieter van der Sman, Jaap Spijkers en Mark Rietman slagen erin van het gelijknamige onderzoeksboek door Jeroen Smit spannend theater te maken. In werkelijkheid schuilen achter de acteurs de gewetenloze cowboys van het grote geld. Zo herkennen we Wilco Jiskoot en Rijnhard van Tets. Mark Rietman maakt een grootse rol van Rijkman Groenink, voorzitter van de raad van bestuur die steeds meer in sociaal isolement raakt. Bernard Hammer ontwierp een indrukwekkend, kantelend decor voor dit maatschappelijk-economische drama.

Tournee t/m 9/6. Inl: nationaletoneel.nl

ValAngst

Acteur Jasper Boeke speelt bij Matzer Theaterproducties weliswaar een rol die Alexander heet, maar de vraag is gerechtigd: hoe fictief is die rol? Het toneelstuk, geschreven door Peter De Graef en Gerardjan Rijnders, gaat over angst voor het acteren, over dit „mooie vak” dat tegelijk zo gevaarlijk is, net als koorddansen. Boeke maakt duidelijk dat hij die angst te falen, ofwel zijn ‘valangst’, aan den lijve heeft ondervonden. Tegenover Boeke staat actrice Aafke Buringh die een jonge vrouw speelt die de wereld wil verbeteren. Dankzij de muzikale begeleiding en het treffende spel is ValAngst een betekenisvolle, intieme voorstelling.

Tournee t/m 22.4. Inl: matzer.org

Na de zondeval

Regisseur Eric de Vroedt maakt bij Toneelgroep Amsterdam een zeer attractieve voorstelling van Na de zondeval (1964) door Arthur Miller. Het deel waarin Miller zijn huwelijk met Marilyn Monroe ontleedt, is een lange waanzinscène tussen een vrouw die te gronde gaat aan gebrek aan liefde en een man die beseft dat zijn goede wil stukloopt. Prachtig spel van Karina Smulders en Fedja van Huêt.

Tournee t/m 31/3. Inl: tga.nl

Hamlet

Duistere, dreigende voorstelling over een Hamlet die wérkelijk gek is. Volgens regisseur Ola Mafaalani is Hamlet een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving. Aan het slot zit hij in een isoleercel, waar een verpleegster hem kalmeert. Peter Vandemeulenbroecke is een gloedvolle, gedreven Hamlet, Maartje van de Wetering een timide Ophelia en Joke Tjalsma een perfecte Polonius.

Tournee t/m 18/5 Inl: nnt.nl