Strepen als tropische plant

Strepen als tropische plant

Static on the Radio T/m 22 april in BIS71, Rijksweg Noord 71, Geleen. Inl: www.bis71.nl

Was het Chanel die stelde dat je door een jurk moest denken ‘wat een mooie vrouw’ en niet: ‘wat een mooie jurk’? Kunst in een gebouw kan hetzelfde doen: wat een mooi gebouw, denk je bij de keramiekinstallatie in tentoonstellingsruimte BIS71. Het pand van architect Bisscheroux uit 1971 (vandaar de naam) is opgebouwd uit glas en grijze betonblokken. Stapelingen van soortgelijke blokken dienen als sokkels van kleine witte sculpturen van Jack Holden en Eva Räder – halve vaasjes, dingen met deukjes. Samen met de stenen vormen ze een landschap dat de Corbusier-achtige lijnen van de architectuur benadrukt: massa, licht, ruimte. Je zou het de beeldjes bijna vergeven dat ze zelf zo onooglijk zijn.

Het grijze pand ziet eruit alsof het gemaakt is voor de kunst. Maar dat is niet zo. Het was ontworpen voor een verfgroothandel, die een neutraal gebouw wilde zodat de eigen verfkleuren beter uitkwamen. De eigenaar, collectioneur Jo Eijck, ging er al snel tentoonstellingen organiseren. Na een tijd werd het verkocht aan Paul Lintzen, ook ondernemer en kunstliefhebber, die De Ateliers in Amsterdam sponsort. Hij voelt zich begaan met kunstenaars die vaak na een opleiding een ongewisse toekomst tegemoet gaan en besloot hun een podium te bieden. Dat werd BIS71: een particulier initiatief, gratis entree.

Ook Holden en Räder, inmiddels getrouwd, zaten op De Ateliers. Holden schildert schematische portretten, meer suggestie van een mens dan echte levende wezens, afgezien van de wijze ogen, die toch ook maar verfstipjes zijn. Räders doeken zijn net zo schetsmatig. In wat oranje vegen vleien tropische zangvogels zich neer in een lilakleurige wereld, groene strepen als tropische planten. Een ander werk toont een vrouw op de rug bezien. Verkrampt ze haar armen? Waarom keert ze zich af? Of zijn dit onnozele vragen en zijn de werken van Holden en Räder alleen maar verf, abstracte kunst vermomd als suggestieve figuratie?

Samen begon het echtpaar aan een reeks collages: de een schilderde stengels, de ander plakte gezichtjes uit tijdschriften. De een tekende golven, de ander lijmde er surfers op. Als je deze kunst mag geloven, is dit een goed huwelijk.