Stilleven van Bosschaert, maar dan als video € 80.000

Recentelijk ontdekt stilleven van Ambrosius Bosschaert uit 1618 (l) en Transforming Still Life Painting van Rob en Nick Carter uit 2012

Van een afstand gezien lijkt het net een schilderij. Een bekend schilderij, namelijk een bloemstilleven van Ambrosius Bosschaert uit 1618 dat zich bevindt in de collectie van het Mauritshuis – een schitterend boeket met wel vijftien verschillende soorten bloemen, waaronder tulpen, rozen en viooltjes. Toch is het werk Transforming Still Life Painting, te koop bij The Fine Art Society uit Londen, geen zeventiende-eeuws schilderij maar een hedendaags videowerk, gemaakt door het Britse echtpaar Rob en Nick Carter.

Gebruikmakend van de nieuwste digitale filmtechnieken brengen de kunstenaars de bloemenvaas, maar ook het landschap erachter, tot leven. Ieder detail, iedere bloemstengel en ieder rozenblaadje is onder handen genomen. Een rups kruipt langzaam voorbij, een slak komt uit zijn huisje tevoorschijn, een vlieg cirkelt rond de vaas, de bloemen draaien mee in de richting van de zon, het waterniveau in de vaas neemt af, wolken trekken voorbij, sterren verschijnen aan de hemel.

De film begint bij het ochtendgloren en gaat door tot de schemering en de late avond. Om twaalf uur ’s middags lijkt de film het meest op het originele schilderij. Het kostte de Carters twee jaar om de drie uur durende film te maken.

Op de Tefaf beleeft het filmwerk zijn première. Transforming Still Life Painting. After Ambrosius Bosschaert the Elder’s Vase with Flowers in a Window, 1618-2012 verschijnt in een oplage van twaalf en is te koop voor zo’n 80.000 euro. „Maar de prijs loopt op naarmate meer edities verkocht zijn”, zegt Kate Bryan van The Fine Art Society. Het Mauritshuis heeft al toegezegd een van de films te zullen kopen.

Ambrosius Bosschaert (1573-1621) schilderde slechts zes vergelijkbare bloemstillevens in een raamkozijn, met een landschap als achtergrond. Eén daarvan werd recentelijk herontdekt en is ook op de Tefaf. De Londense kunsthandel Johnny van Haeften biedt het aan voor 1,95 miljoen Britse pond (2,3 miljoen euro).