Stem op je favoriete museum

Vier musea strijden om de prijs voor het leukste museum voor kinderen. In het ene kun je varkens zien in alle soorten en maten, het andere heeft dodobotten.

Wat is het leukste Nederlandse museum voor kinderen? Dat weten we over een paar weken. Op 4 april wordt bekendgemaakt welk museum de winnaar is van de BankGiro Loterij Museumprijs 2012. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt, dit keer aan een museum dat zich richt op kinderen van 4 tot en met 12 jaar oud. De prijs is niet mis: 100.000 euro krijgt het winnende museum.

Het leuke is dat jij zelf kunt meebeslissen over de vraag naar welk museum de prijs gaat. Er zijn vier musea genomineerd door een professionele jury en op één daarvan kan je je stem uitbrengen: Naturalis, het Scheepvaartmuseum, Natuurmuseum Fryslân en het Kinderboekenmuseum.

„De genomineerde musea hebben in onze ogen echt iets nieuws, goeds en spannends voor kinderen, hoe eenvoudig of ingewikkeld het onderwerp ook mag zijn”, zegt Ineke Middag, de voorzitter van de jury. Samen met vijf andere juryleden heeft ze het afgelopen jaar bijna vijftig musea bezocht. Was het moeilijk, om uit zoveel musea te moeten kiezen? „We hadden een lijstje met dingen waarop we gingen letten. Hoort er een spel bij de tentoonstelling? Worden er rondleidingen voor kinderen gegeven? Is het interactief? Uiteindelijk zijn we het, zoals je ziet, met elkaar eens geworden.” De jury heeft zijn keuze gemaakt – nu het publiek nog. Hieruit kan het kiezen:

Het Natuurmuseum Fryslân, in Leeuwarden, heeft meer dan 235.000 objecten die allemaal te maken hebben met de natuur in Friesland. Vlinders, paddestoelen, schelpen, zwerfstenen… zelfs het vijftien meter lange skelet van een potvis die een keer op Ameland is aangespoeld en allerlei opgezette dieren. „Het Natuurmuseum is heel toegankelijk, gezellig en intiem”, zegt Ineke Middag. Er zijn ook vaak leuke tentoonstellingen. Op dit moment is er De BIG Expo: zoals de naam al zegt een grote expositie, over varkens in alle soorten en maten.

Ook Naturalis in Leiden gaat over de natuur, maar het verschilt totaal van het Natuurmuseum. Naturalis is gigantisch – je weet bijna niet waar je moet beginnen. Een goed startpunt is ‘De Oerparade’, een zaal waar je teruggaat in de tijd, naar de allereerste beginnetjes van het leven op aarde. Je ziet er mammoetskeletten en dodobotten – en dat is nog lang niet alles.

In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is zoveel te zien en te doen dat je er makkelijk een tweede keer kunt komen – en een derde of een vierde. Er zijn tentoonstellingen voor alle leeftijden: over scheepvaart natuurlijk, maar ook over walvissen, de Amsterdamse haven, oude wereldbollen en de sterrenhemel. Ook het gebouw zelf is de moeite waard: alleen al naar het glazen dak kan je uren kijken! „In het Scheepvaartmuseum kies je wat er bij je past en waar je op dat moment zin in hebt”, zegt Ineke Middag.

De meest originele collectie is misschien wel die van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Je zou niet snel denken dat er een museum is over iets waaruit normaal gesproken alleen gelezen (of voorgelezen) wordt. Maar het Kinderboekenmuseum is er in geslaagd de boeken en de verhalen tot leven te laten komen. De personages helpen je in de zoektocht naar de Inktvraat die in het museum rondwaart! Bovendien leer je de schrijvers en tekenaars achter die verhalen kennen.

Kan je niet kiezen? Geen nood, stemmen kan nog tot 1 april.

Stemmen kan op: www.museumprijs.nl