Sneu maar waar: babykonijn zonder oortjes overleeft persconferentie niet

Gistermiddag zat het oorloze konijntje Til nog op de hand van zijn verzorgster. Vandaag zou hij de in een heuse persconferentie schitteren, ware het niet dat een cameraman voor zijn vroegtijdige einde zorgde. Foto AP / Uwe Meinhold

Het had zo’n mooie dag moeten worden. Het Duitse konijntje-zonder-oren Til zou vandaag de ster zijn van zijn eigen persconferentie. Totdat een cameraman voor zijn vroegtijdige dood zorgde.

Til, geboren in een dierentuin in het Oost-Duitse Limbach-Oberfrohna, hopte pas drie weken op deze aarde rond. Van z’n andere vijf broertjes was Til het enige konijntje dat zonder oortjes ter wereld kwam. Konijnen zonder oren zijn zeldzaam, daarom zou Til vandaag op een heuse persconferentie aan de wereld worden getoond.

Door een noodlottige stap van een cameraman ging die persconferentie niet door. Wat gebeurde er? Het konijntje was al even niet gesignaleerd. Til zou zich verschanst hebben in een een berg hooi, maar was onvindbaar. Totdat bleek dat een cameraman op het beestje was gaan staan. Til zou op slag dood zijn geweest en niet geleden hebben. Het commentaar van de directeur van de dierentuin, Uwe Dempwolf, was treffend: “It was a direct hit.”

Het tragische persbericht van persbureau AP:

BERLIN (AP) — An earless baby bunny that was a rising star on Germany’s celebrity animal scene had his 15 minutes of fame brought to an abrupt end when he was accidentally stepped on by a television cameraman.
The fate of 17-day-old Til, a bunny with a genetic defect, was plastered across German newspapers on Thursday, the same day a small zoo in Saxony was to have presented him to the world at a press conference.
The cameraman told Bild newspaper he hadn’t seen Til, who had buried himself in hay, when he took the fateful step backward Wednesday.
Zoo director Uwe Dempewolf tells Spiegel magazine Til didn’t suffer: “It was a direct hit.”

De noodlottige stap van de cameraman komt bijna precies een jaar nadat het ijsbeertje Knut, een ander Bekend Duits Beestje, overleed. Knut stierf op 19 maart 2011.

Het lichaam van het konijntje zal worden ingevroren. De dierentuin weet nog niet of het Til gaat opzetten.

Meer foto’s? Bekijk deze fotoreportage van Til bij Der Spiegel. Misschien kan de dierentuin het andere oorloze konijntje uit Japan, dat in de buurt van de kernreactor in Fukushima geboren werd, adopteren?