Schrijversestafette; Waarom Knol?

Tot en met het einde van de Boekenweek loopt in deze krant een schrijversestafette. De schrijver die aan de beurt is, kiest een collega-auteur uit en doet hem of haar een boek cadeau. Na Arnon Grunberg en Maartje Wortel, vandaag aflevering 3: Marjolijn Februari. Februari geeft de roman Les Fruits d’Or van Nathalie Sarraute cadeau aan Martijn Knol. Zij vertelt aan Ward Wijndelts waarom.

„Ik denk dat Martijn Knol plezier beleeft aan De gouden vruchten omdat hij, begrijp ik uit zijn werk, is geïnteresseerd in de werking van kunstkritiek. Bovendien smijt Sarraute in deze roman met stijlen: ze laat stemmen uiterst snel en slim in elkaar overvloeien. Ook dat zal hem bevallen. Zelf werd ik erg door het boek gegrepen; je komt er als lezer niet ongeschonden uit te voorschijn, omdat je steeds wordt betrapt op oneigenlijke motieven bij het lezen. Ik ben dus heel benieuwd of Knol zich ook betrapt voelt; je kunt wel je best doen zelf te blijven nadenken, maar dit boek brengt je illusies op dat vlak uiteindelijk flink aan het wankelen. Ik ken Martijn Knol niet in persoon, alleen van heen en weer schrijven, maar hij heeft mijn sympathie. Een uiterst wilde schrijver, en een goede en intelligente lezer. Hij las al eerder op mijn aanraden Nightwood van Djuna Barnes.”

Waarom Sarraute?

„Les Fruits d’Or is een roman over lezen en kunstkritiek. Niet alleen over de manier waarop literaire reputaties tot stand komen en weer teloorgaan, Sarraute laat ook zien dat romans vooral gebruiksvoorwerpen zijn: lezers zetten een boek volledig naar hun eigen hand en beoordelen de schrijver én de andere lezers aan de hand van hun eigen artistieke aanstellerigheden.”

1. Arnon Grunberg

2. Maartje Wortel

3. Marjolijn Februari

4. Martijn Knol