Schalke overklast FC Twente en gaat door in Europa League

Klaas-Jan Huntelaar was vanavond tweemaal trefzeker voor Schalke. Foto AP / Sascha Schuermann

Schalke 04 heeft vanavond in de return van de achtste finales van de Europa League met ruime cijfers van FC Twente gewonnen. De Tukkers gingen met 4-1 onderuit in Gelsenkirchen, vooral dankzij Klaas-Jan Huntelaar, die driemaal wist te scoren.

Twente gaf in Duitsland een riante uitgangspositie uit handen. Na de vroege 0-1 van Willem Janssen moesten de Duitsers driemaal scoren, omdat Twente de heenwedstrijd met 1-0 gewonnen had. Het lukte de Duitsers zelfs viermaal, via drie treffers van Huntelaar en een van Jermaine Jones: 4-1.

Tukkers beginnen goed, maar geven riante uitgangspositie uit handen

Twente leek zich na een kwartier in een zetel te spelen. De Tukkers kwamen na een mooie combinatie via Janssen op voorsprong. Even daarna had Chadli de wedstrijd op slot kunnen gooien. De Belg schoot echter gehaast over, waardoor Schalke in de race bleef. Na een halfuur kwamen de Duitsers langszij. Huntelaar werd bij de tweede paal volledig over het hoofd gezien en kon ongehinderd binnenknikken.

Tien minuten na rust viel de 2-1. Huntelaar benutte een strafschop, nadat een schot van Raul door Janssen met de hand beroerd werd. Diezelfde Janssen speelde een kwartier later wederom een ongelukkige hoofdrol, bij de 3-1 van Schalke. De middenvelder van Twente veranderde een schot van Jones van richting, waardoor doelman Nikolay Mihaylov kansloos was.

Plots was Twente de riante voorsprong kwijt en moest het eenmaal scoren om uitschakeling te voorkomen. Schalke bleef echter kansen creëren. Huntelaar kreeg een kwartier voor tijd een grote kans op zijn derde treffer, maar keeper Mihaylov stond succes in de weg. Even later was het wel raak. Schalke schakelde razendsnel om na een corner van Twente en vond Huntelaar aan de rechterkant van het strafschopgebied. De spits speelde Dwight Tiendalli kinderlijk eenvoudig uit en ramde de bal hard in de bovenhoek.

PSV uitgeschakeld door Valencia, AZ wel door naar laatste acht

PSV werd eerder vanavond ook uitgeschakeld in de achtste finales van de Europa League. De Eindhovenaren speelden met 1-1 gelijk tegen Valencia, maar dat was niet genoeg na de 4-2 nederlaag van vorige week. AZ slaagde er wel in de laatste acht te bereiken ondanks een 2-1 nederlaag bij Udinese. Vorige week wonnen de Alkmaarders met 2-0.