Rutte negeert oproep Brussel - geen afstand PVV-meldpunt

Rutte en Wilders schudden elkaar de hand na afloop van de Politieke Beschouwingen. Foto NRC / Roel Rozenburg

Rutte vindt dat het niet aan Brusselse politici is om een einde te maken aan het omstreden PVV-meldpunt voor klachten over Oost-Europeanen, schrijft hij vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

In een reactie op de resolutie die het Europees Parlement vanmiddag aannam over de website van de PVV laat Rutte weten dat de vrijheid van meningsuiting alleen wordt beperkt door de grenzen die de wet stelt. Hij schrijft:

“Of die wettelijke grenzen worden overschreden staat ter beoordeling aan de rechter”

Europarlement veroordeelt zoals verwacht PVV-meldpunt

Zoals verwacht nam een meerderheid in het Europees Parlement vanmiddag scherp afstand van het meldpunt. Rutte wordt in de resolutie opgeroepen zich te distantiëren van de website van zijn gedoogpartner. Rutte herhaalt dat het meldpunt het initiatief is van de PVV en hij geen zin heeft om ‘van geval tot geval’ commentaar te geven op acties van politieke partijen.

Het Europees Parlement vindt dat de website indruist tegen ‘fundamentele Europese waarden’ en een bedreiging vormt voor de grondbeginselen van de Europese Unie. Het parlement roept de Europese Commissie op ‘alles in het werk stellen’ om een eind te maken aan de site.

Rutte schrijft dat ‘politieke partijen en privépersonen in Nederland een grote mate van vrijheid genieten om uiting te geven aan hun opvattingen’. Het is aan de rechter om te beoordelen wanneer de grenzen van de vrijheid van meningsuiting worden overschreden, vindt hij.

Wilders hoont de resolutie van het Europees Parlement weg op Twitter:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders EP neemt resolutie tegen PVV-meldpunt aan. Hebben ze niks beters te doen daar? Resolutie kan direct de shredder in. http://t.co/ub2edCQS