PSV uit Europa League na gelijkspel, AZ wel door ondanks verlies

Spelers van PSV zijn ontzet nadat Valencia in Eindhoven de score heeft geopend. Foto Reuters / Michael Kooren

PSV is in de achtste finales van de Europa League uitgeschakeld door Valencia. Nadat de Eindhovenaren vorige week met 4-2 hadden verloren in Spanje, kwamen ze vanavond in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel.
AZ bereikte vanavond wel de laatste acht van de Europa League.

AZ bereikte vanavond wel de laatste acht van de Europa League. Hoewel de Alkmaaders met 2-1 verloren bij Udinese, bekeren ze verder omdat AZ vorige week in het heenduel met 2-0 van de Italianen wist te winnen.

Geen slechte start PSV, maar Valencia weet als eerste te scoren

PSV ging voor eigen publiek niet furieus van start, maar probeerde Valencia met verzorgd combinatiespel in de problemen te brengen. De eerste grote kans voor de thuisploeg liet 25 minuten op zich wachten. Doelman Diego Alves had een prima redding in huis op een kopbal van Toivonen.

Aan de andere kant kon ook Przemyslaw Tyton zich onderscheiden. De keeper van PSV tikte op spectaculaire wijze een lob van Jordi Alba naast zijn doel. Het bleek slechts uitstel van executie. Aan het begin van de tweede helft was Tyton kansloos bij een schot van Sofiane Feghouli dat door Adil Rami met het hoofd van richting werd veranderd.

Het tegendoelpunt maakte een einde aan het laatste sprankje hoop bij PSV, dat toch de aanval bleef zoeken. Het leverde in de 64e minuut de gelijkmaker op van Toivonen, die een door Tim Matavz doorgekopte voorzet van Dries Mertens tot doelpunt promoveerde. Verder liet Valencia, dat doelpuntenmaker Rami nog wel kwijtraakte met een rode kaart, het ondanks een slotoffensief van PSV niet meer komen.

AZ bijna hele wedstrijd met tien man, maar houdt stand

AZ ging vanavond door, maar moest het op de eerste twee minuten na de hele avond met een man minder doen tegen Udinese. De return begon voor AZ zo dramatisch in Stadio Friuli. Verdediger Nick Viergever greep aanvaller Antonio Floro Flores even vast. De Italiaan voelde de arm in zijn rug en ging dankbaar naar het gras. Scheidsrechter Milorad Mazic kende meteen een strafschop toe en stuurde Viergever van het veld. Antonio Di Natale, tweevoudig Italiaans topscorer, scoorde.

Nog voordat trainer Gertjan Verbeek het tiental van AZ goed en wel had hergegroepeerd – hij wisselde buitenspeler Roy Beerens voor verdediger Ragnar Klavan – sloeg Udinese opnieuw toe. Di Natale sloop bij een schitterende aanval uit de rug van zijn nieuwe bewaker en maakte van dichtbij zijn tweede. De wedstrijd was toen slechts een kwartier oud. Udinese leek te denken dat het zich eenvoudig naar het doel van Esteban kon combineren, maar vergat dat AZ ook in ondertal een doelpunt zou kunnen maken. Na een half uur zette Simon Poulsen voor, stapte Adam Maher over de bal en schoot Erik Falkenburg raak na een schijnbeweging.

Manchester United uitgeschakeld door Athletic Bilbao

Manchester United werd vanavond ook uitgeschakeld in de strijd om de Europa League. De Engelsen verloren met 2-1 bij het Spaanse Athletic Bilbao. Vorige week was Bilbao ook al met 3-2 te sterk op Old Trafford.