Over de haag

Meld het meldpunt

Nadat de PVV een website lanceerde waar Nederlanders kunnen klagen over overlast van Oost-Europeanen, begint Sociale Zaken een gratis telefoonlijn voor anonieme klachten over malafide uitzendbureaus. En wie maken daar het meest gebruik van? Juist, Polen. Bulgaren. Roemenen. De volgende stap? Een klacht over al die meldpunten.

Polarisatie (1)

Regelmatig zocht hij de grenzen op. Er werd zelfs een naam voor bedacht: een ‘Boekestijntje’. Maar dan, ineens, een tweet van oud-VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn: „Ik ben de polarisatie zat.” Wat is er aan de hand? Is dan niets meer zeker? Dertig minuten later volgt een nieuw bericht: „Die FNV-spot is diep triest.” Oef...

Polarisatie (2)

Een VVD’er die een FNV-spot diep triest noemt? Kom niet aan Mark Rutte, zal Boekestijn hebben gedacht. Want de FNV heeft een effectieve manier gevonden om De Lach van premier Rutte tégen hem te gebruiken. In de campagne tegen de bezuinigingen van het kabinet op sociale zekerheid speelt Rutte de hoofdrol: beelden van gehandicapte mensen die vertellen dat ze hun baan kwijt raken, afgewisseld met een schaterende premier. Geintje?

Salarisniveautje

PVV’er De Jong vindt dat het salaris van directie en commissarissen bij NS en ProRail niet boven de Balkenendenorm mag uitkomen. Alleen: commissarissen verdienen nu aanzienlijk mínder, zijn motie zou hun beloning juist kunnen verhogen. Dit toegeven bleek alleen lastig voor Leon de Jong. De Kamer moest „niet zo flauw” doen. Het lag niet aan de motie maar „aan de manier waarop deze wordt gelezen”. En hij dacht nog wel „met een bepaald niveau te maken te hebben”. Uiteindelijk belooft de PVV’er een aanpassing. D66’er Kees Verhoeven: „Ondanks het lage niveau van zijn collega-Kamerleden is hij toch bereid naar de tekst te kijken. Heel collegiaal.”

Geloof Berndsen maar

Alles wat in de Tweede Kamer wordt gezegd is na een paar uur al te vinden op internet. Ongecorrigeerde verslagen heten ze. Nou ja, ongecorrigeerd? D66’er Magda Berndsen dacht tijdens een debat even dat ze niet helemaal serieus genomen werd. Ze zei dat „de minister doet alsof ik iets uit mijn duim verzin”. Zo kwam het echter niet in het verslag. Daar stond opeens: „...uit mijn duim zoog”. Maar ja, alles wat op internet staat is waar.

Elias in polonaise

Eerst beledigde een bestuurder van vakbond AOb onderwijsminister Marja van Bijsterveldt. Die was al snel niet meer boos, maar VVD-Kamerlid Ton Elias bleef dat wel. Nu zegt hij dan toch „over zijn eigen schaduw heen” te stappen, al was het AOb-excuus „aan de magere kant” geweest. Eind goed, al goed, als ze elkaar weer zien? Nee. Elias: „We zullen niet in polonaise de deur uitlopen.”

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.