Noorse politie geeft toe: reactie op Breivik was te langzaam

Breivik begin februari in de rechtbank van Oslo. Foto Reuters / Christopher Olssan

De Noorse politie geeft toe dat vorig jaar sneller ingegrepen had moeten worden toen Anders Behring Breivik een bloedbad aanrichtte op het eiland Utøya. De politie presenteerde vanmiddag een evaluatierapport over het politieoptreden.

Daarin staat dat de politie te traag op de gebeurtenissen reageerde, meldt persbureau AP. Dat was het gevolg van een gebrekkig communicatiesysteem, maar kwam ook door ander ongerief. Zo ging een arrestatieteam aan boord van een te klein vaartuig om hen naar het eiland te brengen, waarna de overbeladen boot de geest gaf.

Politiecommissaris: politie had sneller kunnen zijn

Breivik pleegde vorig jaar juli een bomaanslag in Oslo, waarna hij zich naar Utøya begaf en het vuur opende op deelnemers van een politiek zomerkamp. Uiteindelijk duurde het een uur en twintig minuten voor hij werd gearresteerd. In die tijd wist hij in totaal 78 mensen te doden. “Ik betreur het dat we de verdachte niet eerder hebben gearresteerd”, zei Øystein Mæland, politiecommissaris van Oslo. “Had de politie sneller kunnen zijn? Het antwoord is ja.”

Eerder stelde de politie zich terughoudender op en wilde zij niet toegeven dat ze te langzaam had gehandeld, ook al waren er diverse aanwijzingen die daar op wezen. Een politiehelikopter werd bijvoorbeeld niet ingezet, omdat de bemanning verlof had. Ook hadden agenten assertiever kunnen optreden, in plaats van te wachten op het arrestatieteam, zei terreurdeskundige Magnus Ranstorp. Enkele agenten hadden alvast de confrontatie met de schutter moeten zoeken, zei hij.

Aanklacht tegen Breivik voor moord en terrorisme

Breivik werd vorige week aangeklaagd voor moord en terrorisme. Hij werd in staat van beschuldiging gesteld op basis van de Noorse antiterreurwetgeving. Hem is ten laste gelegd dat hij gewelddaden heeft gepleegd met het doel cruciale overheidsfuncties lam te leggen en de bevolking angst aan te jagen. Het proces tegen Breivik begint op 16 april.