Niet zeven, maar zes Nederlandse slachtoffers bij busongeluk

Bloemen bij en kaarsjes bij een herdenkingsplek voor de slachtoffers van het busongeval in het Zwitserse Sierre. Op de achtergrond de tunnel waar het fatale ongeval plaatsvond. Foto AFP / Sebastien Bozon

Bij het busongeluk in het Zwitserse Sierre zijn dinsdagavond niet zeven, maar zes Nederlandse kinderen om het leven gekomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmiddag bekendgemaakt.

Het ministerie, dat nieuwe informatie van de Zwitserse autoriteiten heeft gekregen, meldt ook dat vier Nederlandse kinderen gewond zijn geraakt, onder wie twee ernstig. De identificatie van de slachtoffers is vandaag volledig afgerond. Nederland blijft de Zwitserse en Belgische autoriteiten volgens het ministerie ondersteunen bij de nasleep van de busramp.

Bij het ongeluk met de Belgische bus vonden dinsdagavond 28 mensen de dood, van wie 22 schoolkinderen. De kinderen die het ongeluk hebben overleefd, en het aankunnen om verplaatst te worden, zijn vanmiddag overgevlogen van Zwitserland naar België. Over de toestand van ernstig gewonde kinderen en hun overlevingskansen kon vanochtend op een persconferentie in Lommel nog niets gezegd worden.

Vlaggen halfstok, Rutte roept op tot terughoudendheid van de pers

Naar aanleiding van de busramp hangt de Nederlandse vlag morgen op alle overheidsgebouwen halfstok. Premier Rutte gaf deze zogeheten ‘bijzondere vlaginstructie’ vanmiddag uit. Provincies en gemeenten worden verzocht de vlag op hun gebouwen ook halfstok te hangen. In België is morgen een dag van nationale rouw.

Rutte en zijn Vlaamse collega Peeters vroegen de pers vanmiddag terughoudend te zijn bij de berichtgeving rond het busongeluk. In een gezamenlijke oproep zeggen ze dat nabestaanden en familieleden van de slachtoffers er in deze moeilijke dagen behoefte aan hebben de emoties in eigen kring te kunnen verwerken. De beide premiers vinden dat de privésfeer van families, nabestaanden en slachtoffers maximaal moet worden gerespecteerd: “Terughoudendheid is vooral geboden in de omgeving van de getroffen scholen in Heverlee en Lommel en bij de repatriëring van de slachtoffers”, aldus de premiers.