muziek

Viola Viola Festival

Van 16 tot en met 18 maart staat Haarlem in het teken van de allereerste editie van het Internationaal Viola Viola Festival. Een veelzijdig festival met als middelpunt de altviool, het sonore maar ondergeschoven kindje uit de strijkersfamilie. De Philharmonie Haarlem is het festivaltoneel. Naast programmering in de Grote Zaal is een scala aan verrassingen te zien en horen in de andere zalen van de Philharmonie.16 t/m 18 maart. www.violaviola.nl

Hollandse meesters

Bij Hollandse meesters denken we aan schilders uit de Gouden Eeuw, zoals Rembrandt en Vermeer. Op het vlak van muziek aan Sweelinck. Dat ook onze vorige eeuw Hollandse (muziek)meesters heeft voortgebracht dreigen we soms te vergeten. Dit programma van Cappella Amsterdam presenteert werken van Rudolf Escher, Robert Heppener en Ton de Leeuw: drie Nederlandse componisten van wie de namen zijn opgenomen in de internationale canon van de twintigste-eeuwse Koormuziek. Hun muziek wordt door koren over de hele wereld uitgevoerd. 16, 17 en 18 maart 20.15 uur. Pieterskerk, Utrecht, Bovenkerk, Kampen en Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam

Laura Marling

De 21-jarige zangeres Laura Marling wordt alom geprezen als wonderkind van de jonge lichting Britse folkartiesten. Haar debuutalbum Alas, I Can Not Swim werd genomineerd voor de prestigieuze Mercury Prize, en ook op haar andere twee albums laat Marling een indrukwekkende stem- en gitaarbeheersing horen. Hoewel ze geïnspireerd is door diverse grote Amerikaanse folkartiesten uit de jaren zeventig, geeft de zangeres een moderne en typisch Britse draai aan haar folky liedjes. 18 maart, 19.30 uur. Paradiso Amsterdam. www.paradiso.nl

Carmen Souza

Carmen Souza werd geboren in Lissabon en leerde zingen in het kerkkoor. Zij heeft een sterke band behouden met haar Kaapverdische roots. Op de cd Verdade zingt zij zowel in het Portugees al in het Creools, de taal van haar ouders. De sensuele stem van Souza zit vol saudade, het gevoel van weemoed en verlangen. De akoestische muziek, een mix van blues, jazz en bossa, werd gecomponeerd door de gerenommeerde Portugese bassist Theo Pas’cal. Speciale gast bij dit concert is ud-speler Mehmet Polat. 16 maart, 20.30uur. Bimhuis, Amsterdam. www.bimhuis.nl

Southern Blues festival

Het Southern Blues festival in Theater Heerlen is een van de drukst bezochte indoor-bluesfestivals van Nederland. Dit jaar vindt de zestiende editie plaats van dit evenement. Aan de vaste bezoekers en aan hen die voor het eerst de weg naar Heerlen vinden wordt een mix van bekende, verrassende en nieuwe namen aangeboden, verdeeld over drie podia. 16 maart www.southernbluesnight.nl