‘Mogelijk 100.000 besmettingen schadelijke software Nu.nl’

Nieuwssite NU.nl adviseert bezoekers van hun website hun computer te controleren op schadelijke software. Volgens het Delftse beveiligingsbedrijf Fox-IT zouden 100.000 computers besmet zijn met de software die via NU.nl gisteren per abuis werd verspreid.

De hoofdredactie en technische afdeling van NU.nl schrijft in een bericht op hun website:

“We adviseren iedereen die op woensdag 14 maart tussen 11.30 en 13.30 uur NU.nl heeft bezocht zijn of haar computer te controleren op de aanwezigheid van een virus.”

Fox-IT meldt aan de NOS dat het om 100.000 besmettingen gaat. Fox-IT heeft bij bedrijven in het hele land sensoren staan om cyberaanvallen te detecteren. Waarschuwingsdienst.nl, een website van de overheid, heeft een officiële waarschuwing voor de schadelijke software uitgegeven.

Gisteren werd bekend dat een hacker op NU.nl een kwaadaardige code had geplaatst. Hierdoor werd korte tijd via de website een zogeheten ‘trojan’-virus verspreid. Het gaat om een virus met de naam Sinowal. Volgens NU.nl maakten de aanvallers gebruik van servers in India waarop een ‘exploit-kit’ was geplaatst.

Controleer uw eigen software-updates

Op het officiële blog van NU.nl waarschuwt de site voor kwetsbare computers en geeft het tips hoe:

“Uw computer loopt mogelijk een risico wanneer u gebruik maakt van kwetsbare software. Als u niet de laatste versies van populaire software als Internet Explorer, Flash Player en Adobe Reader hebt geïnstalleerd, bestaat de kans dat uw pc is geïnfecteerd.”

NU.nl heeft direct na de cyberaanval de aanpassingen aan het systeem “onmiddellijk gecorrigeerd”. Ook is het cms (Content Management System) afgeschermd. Alle accounts van beheerders en redactie zijn afgesloten en opnieuw uitgegeven. Alle ‘logs’ zijn veiliggesteld en worden nader geanalyseerd en alle content wordt bekeken op mogelijke aanwezigheid van afwijkende codes.

‘Gemeentelijke pc’s Utrecht besmet’

Dagblad De Nieuwe Utrechter meldt dat 300 pc’s van de gemeente geïnfecteerd zijn door de cyberaanval:

“Omdat het risico bestaat dat de computers wachtwoorden naar het internet lekken, heeft de gemeente het advies van het National Cyber Security Center (NCSC) opgevolgd en zijn de 300 pc’s in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw geïnstalleerd. Daarnaast wordt er extra monitoring op internetverkeer toegepast.”

De site van NU.nl is nu weer veilig te gebruiken.

    • Judith Laanen