Modestipendium voor Van Benthum

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Modestipendium 2012 is vanmorgen uitgereikt aan mannenmodeontwerper Francisco van Benthum (39). Van Benthum kreeg het stipendium – 50.000 euro, beschikbaar gesteld door een anonieme mecenas – wegens „de blijvende indruk die hij al circa vijftien jaar weet te maken op mode-decisionmakers in binnen- en buitenland”, de manier waarop hij „structureel modeconventies heeft doorbroken” en het feit dat hij zijn talenten ook heeft ingezet voor enkele „gerenommeerde internationaal gepositioneerde modemerken” (hij heeft onder meer gewerkt voor G-Star en Puma).

Van Benthum begon zijn carrière eind jaren negentig. Samen met Michiel Keuper maakte hij onder de naam Keupr/ Van Bentm experimentele, conceptuele couture voor mannen en vrouwen, die werd geshowd in Parijs. In 2003 startte hij zijn mannenlabel Wolf/Van Benthum, later Francisco van Benthum genoemd.

Hij speelde in zijn collecties met archetypen als de cowboy, de matroos en de bouwvakker. Zijn kleren vielen vooral op door de scherpe snit en de uitgesproken details: een dubbele broekband, een tailleriem over een in een zeer lage broek gedragen overhemd, ‘vrouwelijke’ accenten als transparante stoffen.

Van Benthum werd jarenlang gesteund door subsidies, maar zijn merk werd geen commercieel succes, ook niet toen hij vanaf 2009 vijf keer tijdens de Parijse mannenmodeweek showde. Veel beter gaat het met zijn tweede, commerciëlere lijn, White Label, die hij in 2010 begon en die wat toegankelijker is vormgegeven; die hangt in zo’n twintig winkels in binnen- en buitenland. De eerste lijn is inmiddels (tijdelijk) gestopt.

Van Benthum kreeg de prijs overhandigd door Ilja Visser, de winnares van het vorige Modestipendium. Visser, die het geld gebruikte om een op Pierre Cuypers (de architect van het Rijksmuseum) geïnspireerde couturecollectie te maken was een onverwachte keuze; zij staat niet bekend als een van de grote Nederlandse ontwerptalenten. Ze werd bijvoorbeeld nooit genomineerd voor de Dutch Fashion Awards. Van Benthum twee keer, al won hij nooit een prijs.

    • Milou van Rossum