Milde griepepidemie treft Nederland

Een griepvaccinatie in het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen. Foto NRC / Rien Zilvold

Nederland is in de ban van een milde griepepidemie. Volgens onderzoeksbureau NIVEL gingen begin maart ruim 1 op de 1300 Nederlanders met griepachtige klachten naar de huisarts.

Half februari zat de griep al tegen de ondergrens van een epidemie, die bij 1 op de 2000 inwoners ligt. In meer dan 30 procent van de afgenomen neus- en keelmonsters is griepvirus gevonden. Vooral jonge kinderen onder de vier jaar en ouderen hebben last van griep. De meeste mensen knappen na drie tot vijf dagen weer op.

NIVEL-projectleider, epidemioloog en huisarts Gé Donker zegt in het persbericht dat het wel vaker voorkomt dat griep de kop opsteekt na het winterseizoen:

“Het is in het verleden vaker voorgekomen dat griepepidemieën na het winterseizoen begonnen. In 2003 en 1995 begon de epidemie ook in maart. Ook in de rest van Europa diende de epidemie zich nu laat aan, in de zuidelijke Europese landen het eerst.”

Volgens Donker heerst in de meeste Europese landen een milde epidemie, waarbij overigens verschillende griepvirussen de klachten kunnen veroorzaken. Donkers adviseert verder contact op te nemen met de huisarts als de koorts langer aanhoudt dan drie, vier dagen en je krijgt last van benauwdheid.

Er is een epidemie: moeten we ons zorgen maken?

Moeten mensen zich nu zorgen maken nu er sprake is van een epidemie? Donker zegt van niet:

“Er is sprake van een epidemie wanneer er twee weken achter elkaar getallen gemeten worden die boven de grens van een epidemie liggen. Dat is nu het geval. Griep is een ziekte die vanzelf over gaat dus mensen hoeven zich geen zorgen te maken.”

Griepprik biedt ook na griep bescherming

Over het nut van de griepprik zegt Donker dat die wel degelijk bescherming biedt:

“De griepprik beschermt je voor ongeveer zeventig procent tegen griep. Zelfs mensen die de griepprik gekregen hebben en toch het griepvirus gehad hebben, zijn beter beschermd tegen complicaties van het virus. Overigens zitten de varianten die nu rondgaan in het griepvaccin dat afgelopen oktober en november is uitgegeven.”

Naar schatting krijgt ongeveer tien tot vijftien procent van de wereldbevolking jaarlijks griep. Tijdens grote epidemieën kan aantal oplopen tot vijftig procent.