‘Meerderheid EU-landen tegen migratieplannen Leers’

Minister Leers tijdens het debat over Mauro in oktober 2011. Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt vandaag dat een meerderheid van de EU-landen het niet eens zijn met Leers' plannen voor het aanscherpen van de regels van gezinsmigratie. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Een meerderheid van Europese landen is tegen de aanscherping van de regels voor gezinsmigratie van minister Leers, zo blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. De plannen van Leers zijn één van de speerpunten van het gedoogakkoord van het kabinet-Rutte.

Minister Leers probeert al maanden zijn Europese collega’s te overtuigen van strengere regels voor gezinshereniging, maar krijgt in Europa weinig steun. Van dertien landen kan Leers geen steun verwachten: België, Estland, Frankrijk, Hongarije, Letland, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zweden zijn tegen.

De regels kunnen alleen worden veranderd als er een aanpassing komt op de Europese richtlijn voor gezinshereniging. Leers wil dat er een leeftijdeis van 24 jaar komt, net als een inkomenseis voor gezinsmigranten. Ook wil hij dat er maar één partner per tien jaar kan worden toegelaten.

Duitsland, Finland, Oostenrijk en Roemenië steunen Leers gedeeltelijk. Zij pleiten voor discussie en heropening van de richtlijn maar twijfelen nog over de maatregelen die Leers voorstelt. De leeftijdsgrens van 24 jaar gaat hen bijvoorbeeld te ver.

Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, reageert op Twitter:

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi Meerderheid EU-landen tegen NL’se immigratieplannen een feit. Belangrijkste reden voor gedoogsteun PVV vervalt hiermee. De vraag die nu 1/2
Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi voorligt is of PVV steun aan minderheidskabinet intrekt of immigratiewensen laat varen? Debat over status gedoogconstructie noodzakelijk 2/2

De afgelopen maand schreef RTL Nieuws alle zevenentwintig EU-landen aan. Denemarken en Groot-Brittannië hebben de regels voor gezinshereniging overigens nooit geaccepteerd. Zeven andere EU-landen moeten nog reageren op de rondgang van RTL Nieuws of hebben nog geen standpunt ingenomen. Uiteindelijk moet Europees Commissaris Cecilia Malmstrom een beslissing nemen.

Raad van Europa ook niet blij met regels gezinshereniging kabinet-Rutte

De Raad van Europa gaf vorig jaar februari ook al te kennen het niet eens te zijn met de “onredelijke eisen” die het kabinet gaat stellen aan gezinshereniging en gezinsvorming. Daarbij gaat het om de komst van gezinsleden van personen die al legaal in Nederland verblijven. Strengere maatregelen moeten fraude en misbruik tegengaan.