Column

Meer oudjes dan jonkies in promo Nederland 2

Eva en Maarten Biesheuvel bij Adriaan van Dis in 'DWDD’.

Voor het eerste seizoen van Benali boekt (NTR) ging het gerucht door Hilversum dat aanvankelijk Adriaan van Dis was benaderd om op locatie met Nederlandse schrijvers te praten. Het zou de rentree hebben betekend van de legendarische gastheer van Hier is Adriaan van Dis (VPRO) in een literair programma.

Volgens datzelfde gerucht ging het feest niet door omdat de netmanager van Nederland 2 Van Dis (65) te oud vond. Abdelkader Benali (36) doet het, vooral in het tweede seizoen, niet slecht, maar het kost weinig moeite je voor te stellen dat Van Dis meer uit de formule zou hebben gehaald.

Des te verbazingwekkender is de centrale plaats die Van Dis nu inneemt in een zogeheten promo van Nederland 2. Dat is een filmpje van anderhalve minuut, dat veelvuldig vertoond wordt tussen de reclameblokken door. Het is een soort van staalkaart van wat de zender te bieden heeft, onder het motto ‘Nederland 2 kijkt verder’.

Begeleid door de oorspronkelijk uit de musical Hair afkomstige song Ain’t Got No – I Got Life door Nina Simone, zien we in hoog tempo gemonteerde fragmenten uit programma’s die te zien waren dan wel – in veel ruimere mate – nog verwacht worden.

Ik raakte de tel kwijt, maar het zijn zeker zestig clipjes, met veel dansers, dieren en filmsterren, maar ook herkenbare presentatoren als Redmond O’Hanlon (64), Teun van de Keuken (40), Wouter Klootwijk (66), de tweeling Louise en Martine Fokkens (69) uit de documentaire Ouwehoeren en vooral Adriaan van Dis. In het laatste beeld, vermoedelijk afkomstig uit Van Dis in Indonesië (VPRO), bekijkt hij een zelf gedraaid sigaretje met een blik die Van Kooten en De Bie vroeger „stoned als een garnaal” noemden.

Leeftijdsdiscriminatie lijkt dus gelukkig op zijn retour te zijn, mede dankzij het succes van omroep MAX en de goed bekeken programma’s van Van Dis. Ook de goed scorende natuurfilms van de EO kregen een prominente rol in de compilatie.

Wat ontbreekt zijn de jongere gezichten van nieuws- en debatprogramma’s op Nederland 2: Mariëlle Tweebeeke (40), Ghislaine Plag (36), Arie Boomsma (38), zelfs Twan Huys (47). Natuurlijk is Nederland 2 er voor cultuur, documentaires en kwaliteitsspeelfilms, maar ook opinie, debat en nieuwsachtergronden zijn belangrijk voor de zender. Ze zijn kennelijk geen lokkertjes in een reclamecampagne.

Wat ik vooral waardeer bij Nederland 2 is dat er nog wel eens een educatief programma te zien is, geheel tegen de mode in. Zo begon zaterdag een nieuw seizoen van de genealogische serie Verborgen verleden (NTR), waarin Joost Prinsen (69) door de Berezina waadde, in de voetstappen van een voorvader in Napoleons leger.