Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Massale pro-Assad demonstratie in Damascus - opstand één jaar oud

Demonstranten bij een pro-Assad demonstratie vandaag in Damascus. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

Duizenden aanhangers van president Bashar al-Assad zijn vandaag in de Syrische hoofdstad Damascus de straat opgegaan. Dat meldt persbureau AP. Zij protesteren tegen wat zij de samenzwering tegen hun land noemen, die deze week één jaar voortduurt.

De pro-Assadbetoging lijkt georganiseerd om demonstraties van het verzet tegen Assad te overschaduwen. De opstandelingen willen nadrukkelijk stilstaan bij het feit dat hun opstand een jaar geleden begon.

Inwoners van Deraa, de zuidelijke stad waar de opstand tegen Assad begon, meldden dat militairen vanochtend met tanks de stad binnentrokken en winkeliers oppakten. Activist Raed al-Suleiman zei tegen AP:

“In delen van de stad zijn mensen willekeurig opgepakt, vooramelijk mensen die hun winkels openden. Ze hebben een aantal van hen in bussen gezet en naar een demonstratie gereden.”

Onenigheid over wanneer de revolutie precies begon

De eerste betogingen tegen het autocratische Syrische regime vonden medio maart vorig jaar plaats. De demonstranten riepen toen nog slechts om politieke hervormingen.

Naarmate het leger harder tegen de demonstraties optrad werd de roep om het vertrek van Assad steeds luider. Er ontstond gewapend verzet waarbij overgelopen militairen zich aansloten. Volgens de Syrische oppositie zijn het afgelopen jaar meer dan 9000 Syriërs om het leven gekomen.

De gedesorganiseerde oppositie is zelf echter zo sterk verdeeld dat ze het niet eens kan worden over de vraag wanneer de opstand precies begon. Syriërs in Parijs willen het begin van de opstand vandaag gedenken met een bijeenkomst. Burhan Ghalioun, de voorzitter van de Syrische Nationale Raad, zal daarbij aanwezig zijn.

Andere oppositiegroepen zeggen dat de opstand pas op 18 maart echt begon, toen veiligheidstroepen de eerste betogers doodden.