Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Marokko belooft beterschap na zelfmoord uitgehuwelijkt meisje

Marokkaanse vrouwen op een betoging voor vrouwenrechten en tegen corruptie in hoofdstad Rabat in februari. Foto Reuters / Youssef Boudlal

De Marokkaanse regering heeft beloofd een wet aan te passen die het verkrachters toestaat hun minderjarige slachtoffers te trouwen. In het land was ophef over de wet ontstaan na de zelfmoord van een zestienjarig meisje dat uitgehuwelijkt werd aan haar verkrachter.

Het meisje Amina el-Filali bracht zichzelf vorige week om het leven met rattengif in de noordelijke stad Larache nadat ze zes maanden geleden gedwongen was te trouwen met haar verkrachter. Een regeringswoordvoerder noemde het incident vandaag een “pijnlijke situatie die we niet kunnen negeren”.

In reactie op de zelfmoord van het verkrachte meisje, beloofde de regering vanavond de straffen voor verkrachters zwaarder te maken. Nu krijgen verkrachters in Marokko vijf tot tien jaar gevangenisstraf en tot twintig jaar als zij minderjarige slachtoffers maken. De regering zegt ook een debat te willen starten om zo de wet te hervormen die de huwelijken tussen verkrachter en slachtoffer mogelijk maakt.

Slachtoffers van verkrachting worden in Marokko gestigmatiseerd omdat zij de eer van de familie te schande hebben gemaakt, meldt persbureau Reuters. Volgens lokale mensenrechtenactivisten is de beruchte wet die een huwelijk tussen verkrachter en slachtoffer mogelijk maakt bedoeld om de reputatieschade van de familie te beperken. De slechte rechtspositie van minderjarige vrouwen is vooral een probleem op het conservatieve Marokkaanse plattteland.