Mannen-met-katten

In ‘Men & Pussy’ legt fotografe Marieke Plasier mannen en hun katten vast. ‘Het zijn eigenwijze mannen met een rustig karakter.’

De Russische schaakwereldkampioen Aleksandr Aljechin (1892-1946) schaakte soms met zijn Siamese kat op schoot. Zanger Freddie Mercury (1946-1991) van Queen zong een liedje voor zijn favoriete kat Delilah: ‘You make me so very happy / When you cuddle up and go to sleep beside me / And then you make me slightly mad / When you pee all over my Chippendale suite.’ Winston Churchill kon eveneens smelten van zijn poezen.

De Tilburgse portretfotografe Marieke Plasier heeft een zwak voor mannen met katten. Ze heeft er inmiddels bijna dertig gefotografeerd voor haar project ‘Men & Pussy’. De foto’s wil ze bundelen in een boek.

Plasier kwam op het idee toen een vriend een portret wilde van zichzelf met zijn kat van 17 jaar. „Ik bleek meer mannelijke vrienden te hebben met katten”, zegt ze. „De man-met-kat is een type man dat ik zeer waardeer. Mannen zijn niet per se stoer. Ze doen ook de afwas, schrobben hun douche en verzorgen de kat.” Zelf heeft Plasier twee katten.

Hoe laat de man-met-kat zich omschrijven? „Hij is zorgzaam”, zegt de fotografe. „En hij is bijna altijd hoogopgeleid, met een drukke baan.” En dat komt goed uit. Want: „Een kat kan goed alleen zijn en voor zichzelf zorgen. Een hond daarentegen heeft constant entertainment nodig.” Mannen met katten zijn ook veelal eigenwijze mannen met een rustig karakter, heeft ze ondervonden.

Plasier vindt hen aandoenlijk. „Kees bijvoorbeeld, leeft voor zijn acht katten, met namen als Flinder, Flondria, Flya en Flinky. Zijn vrouw is drie jaar geleden overleden. Hij haalt veel energie en geluk uit zijn poezen.” Achter elk portret gaat een persoonlijk verhaal schuil. „Eén man heeft een kat als waakpoes van zijn kantoor.”

Bioloog Midas Dekkers (65) is ook een kattenman. Hij heeft twee poezen en een katertje. „Ik kan me geen leven voorstellen zonder katten”, zegt hij. „Mijn bestaan zou uitzichtsloos zijn.”

Een kat is het toonbeeld van dubbelzinnigheid, zegt hij. „Enerzijds staat ze symbool voor huiselijkheid, anderzijds voor het kwaad. De kat is aanbeden als god en is verafschuwd als duivel. Doodde je in het oude Egypte een poes, dan kreeg je de doodstraf. In de Middeleeuwen zag men de kat als trawant van de duivel. Heksen met katten waren rijp voor de brandstapel.”

Maar ging de heks met de kat in vroegere tijden op de brandstapel, nu is alles anders. Beroemde schrijvers zoals Willem Frederik Hermans, Gerard Reve, Remco Campert en Rudy Kousbroek gingen zelfs op de foto met hun katten.

Bioloog Midas Dekkers: „Een intrigerende titel van een boek kan mij verleiden het te kopen. Maar mocht op de achterflap een foto staan van de auteur met zijn kat, dan heeft hij een streepje voor. Een schrijver heeft een spinnende poes nodig naast zijn ratelende schrijfmachine om in de juiste stemming te komen. Een poes werkt voor een auteur beter dan een cursus schrijven.”

Een foto van een man met de vrouwelijkheid van een poes is in evenwicht, vindt Dekkers. „Daarentegen zie je dat fokkers van enge grote honden bijna altijd vrouw zijn. Ik voorzie een mooi onderzoek voor een seksuoloog.”

Maar er zijn natuurlijk ook mannen met honden.

Volgens Dekkers bedraagt de afstand tussen honden- en kattenliefhebbers ruim zeventig kilometer. „Dat is de afstand tussen Rotterdam en Amsterdam. Daar is marktonderzoek naar gedaan. Rotterdam is de werkstad waar hondenliefhebbers wonen, Amsterdam is de culturele stad met veel kattenvrienden. Poezenliefhebbers zijn naar verhouding lid van de VPRO, drinken spa en gaan naar toneel en ballet. Hondenbewonderaars kijken naar de TROS en zijn voetballiefhebbende bierconsumenten. Als dieren een taal konden spreken, dan spraken katten Frans en honden Duits.”

Joost Maissan (34), samen met zijn katers Frits en Koos is hij een van de deelnemers aan het project, heeft inderdaad een abonnement op de VPRO-gids. Waarom hij twee katers heeft? „Ik herken mezelf in de eigenzinnigheid van katten. Mannen met honden willen de baas spelen over hun dier. Dat moet ook wel, want anders speelt hij de baas over jou. Maar dat is niets voor mij.”

Frits en Koos helpen Maissan ook in lastige tijden. „Mijn relatie is vier weken geleden op de klippen gelopen. Nu smeer ik ’s ochtends mijn stem door met mijn katten te praten. Goeiemorgen jongens! En ja, ze miauwen terug.”

Marieke Plasier zoekt nog potentiële modellen met hun katten. Bekende Nederlanders zijn welkom. Plasier: „Jort Kelder bijvoorbeeld of Jan Mulder.” Zou Midas Dekkers zich laten vereeuwigen met zijn poezen? „Mijn huidige katten zijn cameraschuw. Ik denk dat de fotograaf een jarenlange training met luipaarden moet ondergaan om mij en mijn poezen te fotograferen.”

Plasier: „De foto komt tot stand door de wil van de kat. Ik ben zo twee uur bezig met een fotoshoot. De dieren moeten wennen aan mijn flitslamp. Maar ik heb kattengeduld.”