Mailbox van de Assads stond maanden open

Mevrouw Assad kocht in elk geval tot kort geleden voor duizenden dollars gouden sierraden, kandelaars en tafels in Parijs via internet en haar echtgenoot kreeg Iraans advies hoe hij de opstand tegen zijn regime propaganda-technisch moest aanpakken.

Dat blijkt uit duizenden emails die zij tussen vorig jaar juni en begin februari hebben gestuurd en ontvangen en waarin de Britse krant The Guardian inzage in heeft gekregen. Begin februari werd het lek ontdekt.

Een mol in de naaste omgeving van president Bashar al-Assad zou de gebruikersnaam en wachtwoorden van de Assads hebben doorgegeven aan activisten van een Syrische oppositiegroep.

The Guardian meldt uitgebreid te hebben gecheckt of de emails echt zijn, onder andere door de inhoud te vergelijken met feiten en door contact te zoeken met individuen wier berichten onder de gekraakte emails zitten. Daaruit maakt de krant op dat de boodschappen echt zijn.

Voorafgaand aan een toespraak van de president in december meldde Assads media-adviseur dat hij „krachtige en gewelddadige” taal moest gebruiken en „meer informatie over ons militair vermogen” moest geven om het publiek te overtuigen dat hij elke militaire bedreiging kan overwinnen. De adviseur schreef dat zijn raad was gebaseerd op „consultaties met een goed aantal mensen naast de media- en politieke adviseur van de Iraanse ambassadeur” in Damascus.

Een andere adviseur maande Assad in november de regeringscontrole te herwinnen over het gebied van Idlib en Homs (waaruit regeringstroepen zojuist opstandelingen hebben verdreven). Hij waarschuwde Assad te hebben vernomen dat Europese journalisten illegaal waren binnengekomen en dat een een schip met wapens uit Libië voor de rebellen op het punt stond te arriveren in een van de buurlanden. Welk buurland zei hij er niet bij.