Acht gewonde kinderen naar huis - herdenkingsdienst in Lommel

Duizenden mensen woonden vanavond een herdenkingsdienst voor de slachtoffers bij in het Belgische Lommel. Foto AFP / Yorick Jansens

Acht kinderen die lichtgewond zijn geraakt bij het busongeluk in Zwitserland zijn vanavond vertrokken voor hun terugreis naar België. In de Belgische plaats Lommel, waar veel van de slachtoffers op school zaten, werd vanavond een herdenkingsdienst gehouden.

Op een persconferentie vanavond op de plek van het ongeval, in het Zwitserse Sierre, zei een politiewoordvoerder dat de acht kinderen met ambulances van het ziekenhuis in Visp naar het vliegveld van Genève zijn gebracht en richting België zijn vertrokken. De lokale autoriteiten verwachten dat de lichamen van de omgekomen kinderen, die inmiddels allemaal geïdentificeerd zijn, morgen naar België worden gevlogen. De nabestaanden van de dodelijke slachtoffers zijn vanavond al naar huis gevlogen.

Vier zwaargewonde kinderen voorlopig nog niet naar huis

Van de in totaal 24 kinderen die bij het ongeval gewond raakten is de toestand van vier kinderen nog ernstig, zo meldden medische bronnen vanavond aan persbureau AFP. Het is nog onduidelijk wanneer zij naar België kunnen worden gevlogen. Twaalf minder zwaar gewonde kinderen, die in het ziekenhuis van Sion liggen, kunnen waarschijnlijk morgen of zaterdag terug naar huis.

Over de toedracht van het ongeluk kon de lokale politie vanavond nog geen informatie geven. Het gerucht dat de buschauffeur bezig was met het opstarten van een dvd toen het ongeluk gebeurde, kon de politie niet bevestigen, maar hij benadrukte dat alle berichten over de toedracht serieus worden onderzocht.

Duizenden mensen bij herdenkingsdienst in Lommel

In het Belgische Lommel kwamen vanavond duizenden mensen bijeen om de slachtoffers van de busramp te herdenken. Rouwenden verzamelden zich in de Sint-Jozefkerk, naast de school van de slachtoffers. De politie liet weten te verwachten dat drieduizend mensen de ceremonie bijwonen. Voor de basisschool ligt een bloemenzee. Aan het hekwerk rond de school zijn witte ballonnen bevestigd. Sommige kinderen lieten een knuffel of een tekening achter.

Bij het busongeluk kwamen dinsdagavond niet zeven, zoals eerder was gemeld, maar zes Nederlandse kinderen om het leven. Naar aanleiding van de busramp hangt de Nederlandse vlag morgen op alle overheidsgebouwen halfstok. Premier Rutte en zijn Vlaamse collega Peeters vroegen de pers vanmiddag terughoudend te zijn bij de berichtgeving rond het busongeluk.