Lichtgewonde kinderen busongeluk naar huis, ouders nemen afscheid

Bloemen, tekeningen en foto's bij de basisschool 't Stekske in Lommel dat zeventien van de 28 overledenen moet betreuren. Foto AFP / Georges Gobet

De schoolkinderen die het busongeluk in Zwitserland hebben overleefd en het aankunnen om verplaatst te worden, zullen vanmiddag van Zwitserland naar België vliegen. Op een persconferentie in Lommel werd zojuist bevestigd dat de basisschool uit de Belgische plaats het overleden van vijftien leerlingen betreurt, alsmede de dood van een docent en een administratief medewerker.

Over de toestand van ernstig gewonde kinderen en hun overlevingskansen kon niets gezegd worden. Ouders van overleden scholieren hebben er nadrukkelijk om gevraagd de namen van de kinderen niet vrij te geven. dit zal ook niet gebeuren. Ook is om sereniteit gevraagd aangezien enkele kranten vandaag foto’s van de overledenen geplaatst zouden hebben.

Ouders brachten vanochtend laatste groet

De school ’t Stekske in Lommel is vanochtend gewoon open gegaan voor leerlingen en de klassen zijn aan de slag gegaan in een poging de kinderen in hun ritme te houden. Dit alles wel onder begeleiding van hulpverleners.

In Sion hebben de ouders hun overleden kinderen vanochtend een laatste groet mogen brengen. De ouders van de kinderen van de Sint-Lambertusschool in Heverlee en ’t Stekske kregen gisteravond al foto’s van hun kinderen zien. Vanmorgen moesten de kinderen echter formeel geïdentificeerd worden. Dat gebeurde in eerste instantie door middel van persoonlijke spullen en kleding.

Alle slachtoffers geïdentificeerd

Op verzoek konden ook stoffelijk overschotten bekeken worden. Deze worden echter nog niet overgebracht naar België omdat ze nog niet zijn vrijgegeven door de Zwitserse autoriteiten. Online zijn al meer dan tienduizend steunbetuigingen binnengekomen via het condoleanceregister. Op de scholen zijn ook fysieke registers geopend.

Vanochtend werd al bekend dat alle 24 gewonden geïdentificeerd zijn. Het dodental blijft op 28 staan. Onder hen zijn zeven Nederlandse kinderen.