Kunstminnaars in Maastricht

Vanaf vandaag is Maastricht tien dagen lang het middelpunt van de wereld, althans het kunstminnende deel daarvan. Van 15 tot en met 25 maart zullen de vijfsterrenhotels tot in de wijde omtrek volgeboekt zijn en zijn de parkeerplekken voor privéjets op Maastricht Aachen Airport allemaal gereserveerd. Dat allemaal wegens The European Fine Art Fair, afgekort de Tefaf, die dit jaar zijn zilveren jubileum viert.

In die 25 jaar is de Tefaf uitgegroeid tot de best aangeschreven kunst- en antiekbeurs ter wereld. Het is de plek waar je als verzamelaar moet zijn als je een Van Gogh, een Steen, een Courbet of een Brueghel aan je collectie wilt toevoegen. Maar ook als je geïnteresseerd bent in antiquarische handschriften of als je je landhuis wilt inrichten met Chinees porselein of meubels van Rietveld, kun je hier terecht.

Stoffig is het imago van de Tefaf allang niet meer. De laatste jaren is vooral de sectie moderne kunst flink gegroeid. Kopstukken als Fernand Léger, Pablo Picasso, Yves Klein, Corneille, Duane Hanson en Joan Miró zijn dit jaar goed vertegenwoordigd. De Tornabuoni Gallery uit Parijs toont met dertig werken van Lucio Fontana een mini-overzicht van de Italiaanse kunstenaar. En ook Alexander Calder, op dit moment met een groot overzicht geëerd in het Haags Gemeentemuseum, is prominent aanwezig. Diverse galeries tonen zijn mobiles en de door hem beschilderde BMW uit 1975 heeft een ereplek gekregen.

In totaal bieden 260 galeries uit 18 landen vele duizenden kunstvoorwerpen aan, verspreid over ruim 30.000 vierkante meter beursvloer in het MECC. De redactie van het Cultureel Supplement maakte daaruit alvast een selectie ‘must-sees’. Inclusief de prijs, want de Tefaf wordt wel ‘het museum waar alles te koop is’ genoemd. Drie kunsthandelaren die er vanaf het begin bij zijn, vertellen hoe ze de beurs hebben zien veranderen. En we mochten bij hoge uitzondering meekijken bij de keuringsdagen. Want juist die extreem strenge keuring is wat de Tefaf zo beroemd heeft gemaakt, tot ver over de landsgrenzen.

    • Sandra Smallenburg