Kortkolom economie

Werkloosheid in februari licht gedaald

Rotterdam. De werkloosheid is in februari met 5.000 personen gedaald. Dat is opmerkelijk, omdat er in januari nog 18.000 werklozen bijkwamen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de nieuwe cijfers vanochtend publiceerde, zitten er op dit moment 469.000 mensen zonder werk. Dat is 6 procent van de beroepsbevolking. Het grote verschil tussen januari en februari is „op het eerste gezicht inderdaad verrassend”, zegt een woordvoerder van het CBS. „Maar onze maandcijfers gedragen zich wel vaker grillig. Dat zegt niet zoveel over de trend.” Die trend laat een licht stijgende werkloosheid zien over de afgelopen maanden, wat spoort met de sombere voorspellingen van het Centraal Planbureau, eerder dit jaar. „We zien wel dat de werkloosheid de afgelopen vier maanden minder snel is gestegen dan de maanden daarvoor”, zegt de woordvoerder. „Maar hij stijgt nog wel. Er is dus nog geen reden om de vlag uit te hangen.” (NRC)

Regels vakantiedagen in strijd met EU-richtlijn

Rotterdam. Werknemers die sinds 2006 zijn ontslagen na een periode van ziekteverzuim kunnen een claim op uitbetaling van vakantiedagen indienen bij de overheid. Dat heeft een kantonrechter in Den Haag bepaald. Volgens de rechter was de Nederlandse wetgeving in strijd met de Europese richtlijnen. De zaak werd aangespannen door een werknemer van een transportbedrijf. Hij werd na ziekte ontslagen, en kreeg daarop slechts een gedeelte van zijn vakantiegeld uitbetaald. De staat moet het vakantiegeld volgens de rechter uitkeren omdat de werkgever zich aan de Nederlandse wetgeving hield. De wet is inmiddels aangepast. Het ministerie van Sociale Zaken beslist volgende week of het beroep aantekent tegen de uitspraak. In Nederland zijn duizenden mensen sinds 2006 na ziekteverzuim ontslagen. Als zij claims indienen kan dit de staat miljoenen euro's kosten. (NRC)

Apple wint van Samsung in rechtbank

Amsterdam. Apple heeft woensdag in een rechtbank in Den Haag een juridische winst behaald op concurrent Samsung, bleek gisteren uit de FOSS patentenblog. Samsung streeft een verbod op Apple na vanwege een vermoedde inbreuk op patenten met betrekking tot draadloze communicatie die beschouwd worden als een essentieel onderdeel van smartphones. De rechtbank in Den Haag heeft echter aangegeven dat Samsung geen verbod kan nastreven, zolang de bedrijven bereid zijn te onderhandelen over een vergunning. De rechtbank voegt toe dat het bedrijf het draadloze patent niet kan uitoefenen, omdat Apple beschermd wordt door een overeenkomst met Qualcomm Inc (QCOM), de maker van de draadloze chips van de meest recente iPhone. (Dow Jones)

Werknemer is gemiddeld 41 jaar

Rotterdam. De gemiddelde leeftijd van een werknemer in Nederland is in 2011 verder opgelopen tot ruim 41 jaar. Begin jaren negentig was dit nog 36 jaar. Vooral het ambtenarenapparaat is vergrijsd in de afgelopen twintig jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren.

De gemiddelde leeftijd van werknemers steeg doordat ook de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse bevolking steeds hoger wordt. Daarnaast werken steeds meer mensen in de leeftijdsgroep 50-65 jaar. Was de participatie in die leeftijdscategorie in 1990 nog maar 35 procent, vorig jaar was dat gestegen naar 60 procent. Vooral meer oudere vrouwen zijn gaan werken. De stijging van de gemiddelde leeftijd was met zeven jaar het grootst in het openbaar bestuur en overheidsdiensten. De zorg, industrie en de financiële instellingen volgen met een stijging van gemiddeld zes jaar. (Novum)