Kortkolom buitenland

Cubanen bezetten kerk om gesprek met paus

Havana. Dertien Cubaanse dissidenten hebben zich verschanst in een katholieke kerk in Havana om een gesprek af te dwingen met paus Benedictus XVI, die Cuba over twee weken bezoekt. De dissidenten zeggen met de paus te willen praten over mensenrechten in Cuba. De Katholieke Kerk bemiddelde vorig jaar bij de vrijlating van een groep dissidenten, maar er klinkt ook kritiek omdat de Kerk onvoldoende druk zou uitoefenen om democratische hervormingen door te voeren. (AP)

Toch weer aanvallen Palestijnen en Israël

Jeruzalem. Ondanks een staakt-het-vuren heeft Israël vanochtend een luchtaanval uitgevoerd op militanten in de Gazastrook in reactie op drie raketaanvallen op het zuiden van Israël. Aan geen van beide zijden zouden slachtoffers zijn gevallen. Eerder werd overeengekomen een eind te maken aan een escalatie van lucht- en raketaanvallen die vrijdag begon. Premier Netanyahu heeft Iran de schuld gegeven van het geweld, dat volgens hem radicale facties financiert en bewapent. (AP)

Doden bij protest van goudzoekers in Peru

Lima. Bij gevechten tussen illegale goudzoekers en de Peruaanse politie zijn gisteren drie doden gevallen. Uit protest tegen strengere regels probeerden duizenden goudzoekers overheidsgebouwen te bezetten in Puerto Maldonado in de Amazone. De overheid wil de activiteiten van kleinschalige goudzoekers aan banden leggen, omdat ze het oerwoud beschadigen en rivieren vergiftigen. De regering zei dat het onduidelijk was of de politie met scherp had geschoten op de goudzoekers. (AP)

Aung San Suu Kyi spreekt Birma toe via tv

Jakarta. De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft voor het eerst een toespraak gehouden op tv. Hierin riep zij gisteren op tot meer rechterlijke onafhankelijkheid, herziening van de grondwet en volledige mediavrijheid. De toespraak was onderdeel van haar campagne voor tussentijdse verkiezingen. Tot voor kort was het ondenkbaar dat Suu Kyi haar boodschap via de staatsmedia zou kunnen verspreiden. (NRC)