Kortkolom binnenland

Verdachte moord op Endstra overleden

Amsterdam. Een Rus die ervan werd verdacht Willem Endstra te hebben doorgeschoten is overleden. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam liet weten dat de man gisteren in een ziekenhuis is bezweken aan de gevolgen van een hersenbloeding. Het onderzoek naar de moord op de Amsterdamse vastgoedmagnaat wordt wel voortgezet. Endstra werd in 2004 voor de deur van zijn kantoorvilla in Amsterdam-Zuid op klaarlichte dag doodgeschoten. De schutter wist toen te ontkomen. Aan de zaak zijn sinds 2004 voortdurend rechercheurs blijven werken. Behalve de Rus werden vorig jaar in verband met de liquidatie ook twee Alkmaarse neven van Turkse komaf gearresteerd. De neven worden verdacht van voorbereidingshandelingen bij de moord. (Novum)

Teelster krijgt boete van ruim 111.000 euro

Den Bosch. Aspergeteelster José J. uit Someren moet de staat ruim 111.000 euro betalen. De rechtbank in Den Bosch heeft dat gisteren bepaald. De vrouw buitte buitenlandse werknemers uit. In oktober werd ze al veroordeeld tot twee jaar cel en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Roemeense en Poolse werknemers werden onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest en tewerkgesteld door de vrouw. De hoogte van het bedrag komt voort uit een schatting van het aantal arbeidsuren dat de vrouw niet heeft uitbetaald over 2007, 2008 en 2009. Haar advocaat had aangegeven dat de vrouw minder zou moeten betalen, onder meer omdat ze al haar bezittingen kwijt is. (Novum)

Ook orthodontisten schroeven prijzen op

Rotterdam. Ook orthodontisten hebben het experiment met vrije prijzen in de mondzorg aangegrepen om hun tarieven te verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Vereniging van Orthodontisten. Eerder bleek uit onderzoek van zorgverzekeraar VGZ al dat tandartsen hun tarieven flink hebben opgeschroefd. Gemiddeld zijn de tarieven van orthodontisten dit jaar met zes procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) wil door het vrijgeven van de tarieven de kwaliteit en toegankelijkheid van de tandzorg verbeteren. Ze zet het experiment stop als de prijzen te fors worden verhoogd. (Novum)

Actiegroep: Waddenzee slokt Rottumeroog op

Rotterdam. Het onbewoonde Waddeneiland Rottumeroog verdwijnt mogelijk in zee als er niet snel wordt ingegrepen. Daarvoor waarschuwt de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat. Door een storm is afgelopen winter een deel van de duinen weggeslagen. Volgens Staatsbosbeheer heeft de weggeslagen duinenrij geen negatieve invloed op de natuur op Rottumeroog. „Dit hoort bij dynamiek van het waddengebied. Natuur heeft er vrij spel. Dat betekent dat er soms stukken duin bijkomen en soms in het water verdwijnen.” Rijkswaterstaat stopte begin jaren negentig met het beheer van het eilandje. (Novum)

Alsnog griepepidemie in Nederland

Utrecht. Nederland is alsnog getroffen door een milde griepepidemie. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel). In de eerste week van maart gingen meer dan 78 op de 100.000 mensen met griepverschijnselen naar de huisarts, meldde het Nivel vandaag. Van een griepepidemie is sprake als dat er meer dan 51 op de 100.000 mensen zijn. De griep slaat normaal gesproken toe aan het begin van het jaar. Waarom die dit jaar later is, is onduidelijk. (Novum)