Kolonistenspel VPRO 'antisemitisch'

Het spel is bedoeld als ironisch commentaar op het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Het Amerikaanse Simon Wiesenthal Center heeft bij Eurocommissaris Viviane Reding geprotesteerd tegen een „verontrustend spel” op de website van de VPRO. In het online spel De Kolonisten van de Westelijke Jordaanoever moet je als kolonist proberen het aantal nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden. Je kunt punten scoren met de ‘Anne Frank-kaart’ of de ‘Ahmadinejad-kaart’ spelen om te voorkomen dat je terrein verliest. De speler kan zijn „Joodse gierigheid” en „typische handelsgeest” inzetten.

Het Wiesenthal Center wil dat de EU de Nederlandse regering onder druk zet het spel te laten verwijderen. Minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) heeft al laten weten geen mening te hebben over het spel.

Het spel, geïnspireerd op het bordspel Kolonisten van Katan, werd al in december 2010 op de website geplaatst, maar leidde deze week tot ophef. Ook verschillende andere organisaties noemen het spel ‘antisemitisch’.

Het spel is gemaakt door de jongerenredactie van de VPRO Gids en is bedoeld als ironisch commentaar op het Israëlisch-Palestijnse conflict, zegt een woordvoerder van de VPRO. „Het is niet bedoeld om te spelen, je kunt het niet downloaden. Je kunt het zien als een visuele column. De satire druipt ervanaf.”

De VPRO is vooralsnog niet van plan het spel van de website te verwijderen. NRC