Kille barbecueavonden

‘Wanneer gaan we barbecuen?” sms’te een vriendin me laatst. Normaliter zou ik deze tijd van het jaar mijn beide wenkbrauwen optrekken en dit vreemde voorstel negeren, maar ik vond het helemaal niet zo’n voorbarig idee. Zeker nu de temperatuur deze week langzaam omhoogschiet, ben ik eigenlijk steeds meer te porren voor een vroegtijdige inwijding van de lente. Gewoon afdwingen dat warme weer. Vlees op het rooster, roseetje erbij, zonnebril op, vliegenmepper bij de hand en tot een uur of elf de buurt wakker houden met stoere verhalen en goede grappen. Bij een windvlaag lekker met z’n allen dicht bij de barbecue staan en met je ogen dicht is het net een zwoele zomerdag in juli.

Een paar weken geleden – toen het echt nog stuk kouder was – zag ik al een stel bevroren buurtgenoten op een pleintje bij mij in de wijk samenklitten rond een vuurtje. Hun primitieve onderonsje zag er best knus uit. Vuurkorven werden in een cirkeltje gezet, grote blokken hout werden met veel show door stoere mannen met vuurvaste vingers aangestoken en kindertjes liepen dik ingepakt rond met warme marshmallows en worsten op stokjes. Ik had graag willen aanhaken bij dit ritueel, maar ik had A geen uitnodiging en was B niet in het bezit van charmante kinderen of een man met vuurgerelateerde kwaliteiten dus ik ben maar doorgelopen.

Ik had mijn buren nog een kopje soep kunnen brengen om het tekort aan bovenstaande zaken te compenseren, maar die tip bewaar ik liever voor u. Wordt u namelijk bij het lezen van dit knusse pre-lentebarbecueverhaal al helemaal warm van binnen? Maar bent u toch ook een beetje bang dat u het na de speklapjes en voor de kippenpootjes een beetje koud gaat krijgen? Dan heb ik nog wel een suggestie. Neem een lekker warm soepje mee. Bijvoorbeeld een lenteachtig erwtensoepje. Houd haar warm in een thermosfles en u kunt zich hier tijdens kille barbecueavonden na zonsondergang fijn aan opwarmen.

Verwarm een scheutje olijfolie in een diepe pan en bak hier heel kort de fijngesneden teentjes knoflook in. Spoel de doperwten af en doe bij de knoflook in de pan. Schep een paar keer door elkaar en giet er de warme groentebouillon overheen. Laat de soep zo’n 15 minuten met de deksel op de pan pruttelen. Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met peper en zout en schep er voor het opdienen nog een flinke klodder ricotta in. Strooi er vervolgens om het af te maken wat snippers Parmezaanse kaas overheen.