‘Je vergeet dat die paarden poppen zijn’

Kunsthandelaar Ben Janssens is voorzitter van de Tefaf, die vandaag wordt geopend.

Boek

Nien Cheng: Life and Death in Shanghai

„Mijn kunsthandel is gespecialiseerd in Aziatische kunst, dus China heeft altijd al mijn interesse gehad. Ik heb dit boek jaren geleden gelezen, toen het in 1987 uitkwam, en het heeft zo’n indruk gemaakt dat ik het nog vaak aan mensen aanraad. Life and Death in Shanghai is de herinnering van een vrouw aan de Culturele Revolutie. Maar anders dan het veel populairdere Wild Swans is dit een echt persoonlijke autobiografie, van iemand die deze vreselijke tijd aan den lijve heeft ondervonden. Cheng was getrouwd met een senior partner van Shell, wat haar automatisch verdacht maakte. Ze heeft bijna zeven jaar in eenzame opsluiting gezeten. Daar schrijft ze over, op een bijzonder analytische manier, zonder rancune.”

Muziektheater

War Horse

„Ik ben helemaal geen musicalfan, maar ik werd door een vriendin meegesleept naar War Horse in het New London Theatre. En ik werd er erg door geraakt. Het stuk is een technische prestatie, met levensgrote paarden die door twee acteurs van de Handspring Puppet Company bediend worden. Na een tijdje vergeet je dat het poppen zijn.”

Tentoonstelling

Lucian Freud Portraits

„Deze tentoonstelling in de National Portrait Gallery in Londen is met meer dan honderd werken best omvangrijk, toch is het ook een heel intieme expositie. Ik ben altijd een bewonderaar geweest van Freuds schilderijen, maar vorig jaar werd ik pas echt gegrepen door een portret van zijn moeder, dat op de Tefaf te koop was bij Daniel Blau. Toen zag ik voor het eerst hoe ongelofelijk persoonlijk zijn werk was. Dat geldt eigenlijk voor al zijn portretten. Freud besteedde er altijd veel tijd aan, ook als het niet zijn persoonlijke vrienden waren. Die intensiteit lees je aan al die schilderijen af.”