Italiaanse organisatie vindt Dante beledigend

Antisemitisch, racistisch en islamofobisch: volgens de Italiaanse mensenrechtenorganisatie Gherush92 is Dante Alighieri’s La Divina Commedia het allemaal. De organisatie noemt het middeleeuwse klassieke epos „beledigend en discriminerend”. Het boek moet daarom geweerd worden van scholen of voorzichtiger worden gebruikt.

Dantes La Divina Commedia (De Goddelijke Komedie) wordt gezien als een van de grootste culturele prestaties van de Middeleeuwen. Dante beschrijft in het werk zijn reis door het hiernamaals waarbij hij respectievelijk de hel, de louteringsberg en de hemel aandoet.

Gherush92 maakt met name bezwaar tegen de passages waarin de islamitische profeet Mohammed „van begin tot eind wordt opengereten zodat zijn ingewanden uit zijn lichaam bungelen, homo’s door een eeuwige regen van vuur worden gepijnigd en Joden als hebzuchtige, sluwe geldschieters en verraders worden afgeschilderd”.

Jongeren zouden niet beschikken over ‘filters’ om het gedicht in de juiste context te plaatsen. „We zijn geen voorstander van censuur, maar we willen duidelijk erkend hebben dat La Divina Commedia een racistische, islamofobische en antisemitische inhoud heeft”, zo vertelt directeur van Gerush92, Valentina Sereni, aan het Italiaanse persbureau Adnkronos.

„Belachelijk”, vindt literatuurcriticus Maurizio Cuchi de verklaring, in The Guardian. „De voordelen die worden behaald door het lezen en bestuderen van het gedicht zijn zo groot dat ze niet opwegen tegen de geuite kritiek.”

Ook historicus Guilio Ferroni uit zijn kritiek en noemt de uitspraken „een exces van politieke correctheid, gecombineerd met een volslagen gebrek aan historisch besef”. Het toevoegen van voetnoten noemt hij acceptabel, maar „het zou dwaasheid zijn om een meesterwerk dat heeft bijgedragen aan het zelfbeeld van de mensheid op te geven”, aldus Ferroni.