internationaal

De Kapellekesbaan anno 2012. Het Letterenhuis en Museum ’t Gasthuys brengen een dubbeltentoonstelling over Louis Paul Boon. Foto Wouter van Vooren

Atelier Van Lieshout

Tim Van Laere Gallery in Antwerpen presenteert Industrie, Atelier Van Lieshouts vierde solotentoonstelling in de galerie. De tentoonstelling maakt deel uit van Atelier Van Lieshouts New Tribal Labyrinth, dat een serie werken bevat waarin terugkerende thema’s als de organisatie van arbeid, machtsstructuren en revolutie worden gekoppeld aan autarkie; een voorstel voor een nieuwe, tribale wereldorde. Het New Tribal Labyrinth heeft een alternatieve samenleving voor ogen, bewoond door een denkbeeldige stam. Het grootschalige Gesamtkunstwerk legt de nadruk op de drie belangrijkste pijlers van deze tribale samenleving: landbouw, industrie en rituelen. 15 maart t/m 5 mei. Tim Van Laere Gallery, Antwerpen. www.timvanlaeregallery.com

Marlene Dumas

In een solotentoonstelling in Milaan van de Nederlandse kunstenares Marlene Dumas worden tweeëntwintig van haar recente werken getoond. Vijftien van deze werken worden voor het eerst getoond, zeven werken komen van haar tentoonstelling Forsaken in Londen (2011). Verder hangen er vijftien historische schilderijen en aquarellen. Een constante dialectiek tussen het fysieke en het metafysische doordringt alle werken: Marlene Dumas brengt ons niet alleen iconen of religieuze symbolen, maar universele tekens waarin het geloof wordt verenigd met tragedie en liefde vermengd met verdriet.

T/m 17 juni. Fondazione Stelline, Milaan. www.stelline.it

Louis Paul Boon

Naar aanleiding van het honderdste geboortejaar van Louis Paul Boon (1912-1979), brengen het Letterenhuis in Antwerpen en Museum ’t Gasthuys in Aalst een dubbeltentoonstelling over de schrijver en kunstenaar. Van de fabrieksstad Aalst waar hij geboren werd tot het ‘reservaat/schrijvershol’, dat hij in Erembodegem liet bouwen, de Villa Isengrimus. 18 maart t/m 4 november, Letterenhuis, Antwerpen. www.letterenhuis.be

Cornelis Bega

Het Suermondt-Ludwig Museum in Aken toont tot en met 10 juni onder de titel Eleganz und raue Sitten – Cornelis Bega (1631/32-1664) de eerste uitgebreide tentoonstelling van de opmerkelijke kunstenaar Cornelis Bega. Bega was een Nederlands kunstschilder en graveur behorend tot de Hollandse School. Het museum toont een selectie van ongeveer 40 van zijn schilderijen, 34 tekeningen en al zijn etsen. t/m 10 juni, Suermondt-Ludwig Museum Aken. www.suermondt-ludwig-museum.de

St. Patrick’s Day

Op 17 maart viert Ierland St. Patrick’s Day. Deze dag wordt gevierd met parades, muziek, carnaval, en vuurwerk. Ierland kleurt een klein beetje groen. In Dublin speelt het St. Patrick’s Day Festival nog tot 17 maart, met als thema dit jaar; How, What, Why…?. Dit thema is voortgekomen uit het feit dat Dublin, in juli 2012, Europa’s grootste wetenschappelijke conferentie Euroscience Open zal organiseren. Hoogtepunt van het vijfdaagse festival is de Festival Parade. T/m 17 maart, Dublin, Ierland. www.stpatricksfestival.ie