Intens rauwe gospelrap

Intens rauwe gospelrap

soulB.J. The Chicago Kid: Pineapple Now – Laters ****

B.J. The Chicago Kid is een soulzanger die op de achtergrond zong voor onder anderen Kanye West en Musiq Soulchild. Hij werkt inmiddels nauw samen met rapper Kendrick Lamar, een van de belangrijkste nieuwe namen in de hedendaagse hiphopscene. Lamar speelt een hoofdrol op het hoogtepunt van Pineapple Now – Laters, het indrukwekkende His Pain II. Hij rapt met door emotie verstikte stem over de pijn die zijn gewelddadige protagonist in zijn omgeving veroorzaakt en vraagt zich af waarom God juist hem de hand boven het hoofd lijkt te houden. Het is intens rauwe gospelrap op een ontspannen, jazzy productie en een van de sterkste nummers van dit jaar tot nu toe.

Het is ook een mooie samenvatting van de muziek van B.J. The College Kid, die niets moet hebben van de digitale, harde dancemuziek zoals veel r&b-artiesten die tegenwoordig maken. Hij citeert liever Marvin Gaye en andere grootheden uit de zwarte muziekgeschiedenis. Maar hij is een kind van de hiphopgeneratie en voegt aan de live instrumentatie en warme zang van klassieke soul de ritmes, metaforen en thematiek van rap toe.

    • Saul van Stapele