‘IMF keurt Griekse lening van 28 miljard vandaag goed’

De afhankelijkheid van noodfondsen en bijbehorende strenge bezuinigingen stuiten bij een deel van de Grieken nog op weerstand, zoals hier in Athene. Foto Reuters / Cathal McNaughton

De Grieken zien de grote zak met reddingsgeld binnen handbereik komen nu het IMF vandaag waarschijnlijk een lening van 28 miljard euro goedkeurt. De raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds doet dit echter niet met volle overtuiging.

Onder sommige leden heerst angst voor politieke risico’s voor het steunprogramma, zo stellen bronnen die bekend zijn met de situatie, aldus Dow Jones. Verschillende bestuursleden hebben bedenkingen over het vermogen van Griekenland om succesvol te hervormen en bezuinigen zodat het ooit weer kan terugstorten in het noodfonds.

Europese functionarissen gingen eerder deze week aan dergelijke twijfels voorbij. De EU zal zijn aandeel in het gezamenlijke programma vrijgeven voordat Athene aan bepaalde aflossingen moet voldoen. Op die manier wil het een faillissement van Griekenland voorkomen.

Desondanks is het IMF van plan de deal goed te keuren en een onmiddelijke uitbetaling van de eerste tranche mogelijk te maken. Dit nadat een informele peiling uitwees dat er onder de meeste grote lidstaten een breedgedragen steun is voor het nieuwe Griekse programma. In de praktijk zou dat betekenen dat Athene in staat zou zijn maandag al 1,56 miljard van de IMF-lening op te vragen.

Griekenland zegt de komende jaren ruim 170 miljard euro aan noodfondsen te ontvangen van het IMF en de eurozone. In dat bedrag zit nog geld van de eerste tranche die het land in 2010 kreeg toegewezen en het geld uit de nieuwe noodlening van 130 miljard euro.